Королівство Бельгія Друк
Умови та правила працевлаштування іноземців в Бельгії.
Для працевлаштування в Бельгії, іноземні робітники повинні мати дійсний дозвіл на працю. Ця вимога не розповсюджується на громадян країн-членів ЄС та Європейського економічного простору (Ісландія, Норвегія, Ліхтенштейн) та Швейцарії, а також на певні категорії робітників. Для винайму іноземців бельгійські роботодавці мають зробити запит на отримання дозволу на працевлаштування та дозволу на працю, за виключенням тих іноземців, які вже мають дозволи на працю типу “А” чи “С”. На підставі цього дозволу на працевлаштування іноземний громадянин може звертатися за отриманням в’їзної візи.

Громадяни всіх країн (крім країн-членів ЄС, Ісландії, Монако, Норвегії, Ліхтенштейну та Швейцарії), які хочуть перебувати в Бельгії більше трьох місяців, зобов’язані отримати в‘їзну візу. Вони мають завчасно звернутися за отриманням візи спеціального типу (дозвіл на тимчасове перебування): шенгенська віза типу “D”. Зазначене візове клопотання слід порушити в дипломатичній чи консульській установі Бельгії в країні, де проживає запитувач.

Іноземець, який бажає прибути до Бельгії з метою працевлаштування, повинен мати паспорт, дійсний щонайменше протягом одного року, характеристику з місця роботи за п’ять останніх років, медичне свідоцтво, видане лікарем та дозвіл на працевлаштування. Дозвіл на працевлаштування оформлюється у відповідності до запиту роботодавця та видається одночасно з дозволом на працю типу “B”. Запит має бути представлений завчасно для його належного розгляду Офісом іноземців ФДС ВС Бельгії.

Після прибуття до Бельгії, іноземець має звертатись до адміністрації комуни за місцем його перебування та зареєструватися.

В Бельгії існують три дозволи на працю:
• Дозвіл на працю типу “А” видається для всіх професій і діє протягом необмеженого періоду часу. Він надається іноземному громадянину, який доведе, що має безперервний стаж чотирирічної роботи щонайменше, згідно з дозволом на працю типу “В”;
• Дозвіл на працю типу “В” має обмежений термін дії і складає максимум 12 місяців. Надання роботодавцю дозволу на працевлаштування автоматично зумовлює надання відповідному працівникові дозволу типу “В”. Відповідне клопотання має бути порушене роботодавцем.
• Дозвіл на працю типу “С” дійсний протягом обмеженого періоду часу для всіх видів оплачуваних професій. Він надається для тих категорій іноземних громадян, які мають право тільки на обмежене чи залежне перебування (наприклад: студенти, особи, що звернулися за отриманням статусу біженця).

Умови порушення клопотань
Дозвіл на працю типу “А”.
Клопотання щодо дозволу на працю типу “А” має бути складене іноземним працівником за допомогою формулярів, які видаються регіональними службами з працевлаштування: FOREM (Валлонська), ORBEM (Брюссельська) та VDAB (Фламандська) в залежності від місця перебування працівника.

Якщо дозвіл на працю потрібен для працівника, який проживає в Бельгії на постійній основі, до формулярів додається відповідна довідка. Бланки довідок можна отримати також в регіональних службах з працевлаштування. Після заповнення довідки запитувачем, вона візується бургомістром комуни, в якій перебуває працівник. Після цього регіональна служба з працевлаштування передає справу на розгляд до відповідної територіальної служби імміграції.

Якщо працівник постійно проживає в Бельгії, видача дозволу на працю оформлюється за посередництвом адміністрації комуни, в якій перебуває працівник. Дозвіл на працю передається працівнику безпосередньо.

Якщо відповідь негативна, запитувача повідомляють про це рекомендованим листом. У цьому випадку, він може протягом місяця від дати зазначеного повідомлення порушити відповідне клопотання перед міністром праці регіону Валлонії, Фландрії або Брюссель - столиця.

Дозвіл на працевлаштування та дозвіл на працю типу “B”.
Заява щодо дозволу на працевлаштування та дозволу на працю типу “B” може бути зроблена роботодавцем, який бажає влаштувати іноземного працівника шляхом заповнення формулярів, які видаються регіональними службами з працевлаштування: FOREM (Валлонська), ORBEM (Брюссельська) та VDAB (Фламандська).

До формулярів додаються:
• Медична довідка, якщо іноземний працівник працевлаштовується в Бельгії вперше;
• Контракт.

Далі регіональна служба з працевлаштування передає справу на розгляд відповідної територіальної служби імміграції.

Дозвіл на працевлаштування надається тільки тоді, коли неможливо знайти протягом відповідного періоду часу на ринку праці робітника, який був би здатний зайняти робоче місце, задовольняючи відповідні вимоги, та при наявності чи відсутності адекватної професійної освіти.

Після схвалення регіональною імміграційною службою дозволу на працевлаштування, документ видається роботодавцю. Після цього працівник, який перебуває в Бельгії постійно, може отримати свій дозвіл на працю у комуні, де мешкає.

Якщо працівник в Бельгії не проживає або проживає тимчасово, дозвіл на працю видається адміністрацією комуни роботодавцю для подальшої передачі працівникові.

Відмова у видачі дозволу на працевлаштування надсилається роботодавцю рекомендованим листом. У цьому випадку він може порушити в місячний (від дати повідомлення) термін клопотання перед регіональним міністром праці.

Дозвіл на працю типу “C”.
Клопотання щодо дозволу на працю типу C може бути порушене іноземним громадянином шляхом заповнення формулярів, які видаються регіональними службами з працевлаштування: FOREM (Валлонська), L’ORBEM (Брюссельська) та VDAB (Фламандська) в залежності від місця, де працівник буде влаштований.

До клопотання має бути додана відповідна довідка, підписана бургомістром комуни, в якій перебуває запитувач. Дозвіл видається відповідною комуною.

Поновлення дозволів на працевлаштування та працю.
Дозвіл на працю типу “B”

Клопотання щодо поновлення має бути порушено роботодавцем щонайпізніше за місяць до закінчення терміну діючого дозволу на працевлаштування та дозволу на працю типу B.

Іноземний працівник не зобов’язаний займатися тією ж самою професією, у відповідності до якої він отримав дозвіл на працю типу B, за умови, якщо він проходить чи проходив навчання чи курс перекваліфікації у відповідних стажувальних центрах у Валлонії, Брюсселі та Фландрії.

Дозвіл на працю типу “C”.
Будь-яке клопотання щодо продовження терміну дії дозволу типу C має бути порушено щонайменше за місяць до його закінчення за умови проходження аналогічних процедур при працевлаштуванні.
Законодавство Бельгії щодо працевлаштування іноземців:
1. Закон Королівства Бельгія “Про працевлаштування іноземних громадян” від 30.04.1999р.;
2. Королівський указ про виконання Закону КБ “Про працевлаштування іноземних громадян” від 09.06.1999р.;
3. Циркуляр “Про тимчасові дозволи на працевлаштування іноземних громадян, які порушили клопотання щодо дозволу на перебування” від 06.04.2000р.;
4. Циркуляр “Про перебування та проживання громадян нових країн-членів ЄС: Кіпру, Мальти, Чеської Республіки, Словаччини, Латвії, Словенії, Польщі, Угорщини, Литви та Естонії, а також членів їх сімей, починаючи від 1 травня 2004р. та протягом перехідного періоду, передбаченого Договором про приєднання”, від 30.04.2004 р