record bg



 

Бог платить іншою валютою

Зворушливі зустрічі та вітання, теплі обійми, цікаве спілкування та море позитивних емоцій! Так у Брошнів-Осаді діляться про спілкування з убогими. На парафії тісно взаємодіють з пенсіонерами, людьми з інвалідністю, малозабезпеченими, одинокими, дітьми-сиротами. У громаді активно діє благодійний фонд "Серце Марії". Тож до благодійної діяльності радо долучається молодь селища, учасники молодіжного центру "Vita Deo" та пластуни. "Ми всі волонтери, наголошує голова благодійної організації "БФ "Серце Марії" Люба Гультайчук. – А за віддану працю Бог завжди щедро винагороджує. Ці молоді люди не отримують зарплатні, адже Бог платить іншою валютою, ціннішою, стабільнішою за гривні, долари чи євро".

На волонтерську працю завжди надихають місцеві священники: отець-декан Володимир Майка та сотрудник отець Олег Ангельчук, допомагають і отці з сусідніх парафій. Громада має численних меценатів. Серед них: фірма "Мельник-Хліб" (керівники Роман та Петро Мельники), ТОВ "Поліком", ТзОВ УРСП "Памібро", ПП "Теплокрам", ПП Рибчак Володимир Васильович, ТОВ "СВІСС КРОНО", ПП "Крокус", ПП "Таля", ПП Небилович Ігор Степанович, ПП Довганич Галина Євгенівна, ПП "Брошнівська будівельна компанія", ТОВ "Торговий Дім "Віківуд Юкрейн".

Про вбогих тут дбають регулярно. Проводять аукціони, благодійні лотереї, на яких представляють роботи осіб з інвалідністю. Особливу увагу приділяють людям похилого віку. Торік для цих людей організували так званий "Осінній бал" з танцями, цікавими конкурсами та іншими активностями. Стареньких односельців волонтери відвідують по домівках і лікарнях. Допомагають поприбирати, підготуватись до зими, поколоти дрова, закупити продукти та ліки. Часто організовують благодійні вечори. Напередодні Різдва та Великодня збирають кошики допомоги, через які парафіяни радо діляться з вбогими святковим настроєм, допомагають їм відчути торжество і піднесеність.

Холодильники та телевізори – в оселю

Окрім звичних пакунків, одягу та продуктів харчування, благодійний фонд дбає й про побутові потреби убогих. Зокрема був запит про потребу у холодильнику для сліпого чоловіка. І скоро він отримав не лише холодильник, а й цілий запас продуктів. У відповідь потребуючий пообіцяв молитися за своїх благодійників. Допомагають у громаді й налаштовувати телевізори. Особливо цій потребі була присвячена акція "Телебачення в кожну оселю". До справи долучались гуртківці "Arduino" молодіжного центру "Vita Deo". Ці хлопці добре знаються у новітніх технологіях і охоче допомагають тим, хто, хоч є далеким від техніки, але хоче бути в курсі всіх подій.

"Пласт" зустрічають обіймами

На благодійні акції радо відгукується команда молодих волонтерів, яка вже налічує 48 осіб. До добрих справ фонду активно долучаються місцеві пластуни. Кажуть, що односельці особливо радіють, побачивши у своїй оселі представників скаутівської організації "Пласт". "У нашій громаді "Пласт" зустрічають обіймами", – ділиться Люба Гультайчук. Скаутівці часто навідуються до стареньких, приносячи у своїх руках щедрі пакунки, зворушують пенсіонерів щирими посмішками, теплим ставленням і турботою. Ось як висловлюється про такі ініціативи пластун Артур Дорош: "Другий обов’язок пластуна – допомагати іншим. Пластун повинен розуміти значення доброго діла та як практикувати його в щоденному житті: Добре діло має бути зразком гуманного характеру пластуна, його індивідуальних здібностей і тому повинно приносити задоволення. Пластовий обов’язок закликає не лише любити ближнього, а й допомагати йому".

Ділитися покупками з вбогими стало доброю звичкою

Існує у громаді й благодійна полиця, що розташована у центральному супермаркеті "Наш Край". Заклик під полицею зворушує: "Плекай добро, воно повернеться до тебе, / Чини добро і будеш ти в раю, / Роби добро, Господь сказав: "Так треба! / Я здалека добро розпізнаю!". Початок такого проєкту мав неабиякий успіх. Люди купляли товар і залишали його для потребуючих. Для деяких мешканців такий вияв любові уже став доброю традицією. Однак з часом, коли вогники цієї ініціативи поступово погасли, люди вперто відвойовували своє бажання зберегти полицю і обіцяли повернутись до благодійних ініціатив і надалі ділитись своїми покупками з вбогими.

З добрих рук – у соціальну крамницю

Благодійний фонд "Серце Марії" ділиться планами на майбутнє. Нещодавно волонтери Брошнева-Осади розробили проєкт "З добрих рук", в рамках якого будуть постійно обмінюватися продуктами харчування, одягом, побутовою технікою, засобами гігієни у громаді. До проєкту обіцяли долучитися й місцеві підприємці, які регулярно розвозитимуть по домівках продуктові набори. А ще планують створити соціальну крамницю, де односельці ділитимуться з потребуючими своїми речами, предметами побуту та іншим приладдям. А об’ємні речі будуть розміщувати на інтернет-сторінці.

Вчимося дякувати

Історії місцевих волонтерів засвідчують: благодійність змінює життя людей. Андрій Волошинович став на цей шлях кілька місяців тому. Прикладом для нього послужили його батьки, які регулярно відвідують храм і займаються благодійністю. А тепер він вчиться й від тих, кому допомагає. "Коли ми бачимо потреби убогих, то починаємо дякувати за те, що в нас є, – ділиться Андрій. – Ми часто забуваємо про ті ласки, якими Бог нас обдаровує, а перебуваючи поряд з потребуючими, розуміємо, стільки всього отримали задарма".

"З молоддю можна провести безліч виховних годин. Однак ніщо так не виховує як волонтерство", – підсумовує Люба Гультайчук і закликає долучатись до акцій на підтримку вбогих.