record bg

Карітас Івано-Франківськ опікується важкохворими людьми міста та Тисменицького району Івано-Франківської області. Діяльність Центру догляду вдома направлена на покращення якості життя важкохворих, інвалідів, одиноких людей літнього віку, які через недуги та фізичний стан перебувають постійно вдома та потребують сторонньої допомоги та догляду.

МЕДИКО-СОЦІАЛЬНІ ПОСЛУГИ, які надають працівники Карітасу для покращення якості життя важкохворих:

• • допомога у веденні домашнього господарства (закупки продуктів у магазині, приготуванні їжі, миття посуду, прибирання у помешканні, прання та прасування);
  • • допомога у самообслуговуванні (догляд за тілом і гігієна – переодягання, заміна постільної білизни, памперсів; миття тіла, обрізання нігтів);
  • • проведення медичних процедур (вимірювання тиску, пульсу і температури тіла, обробка ран, масаж; закупки продуктів у магазині, приготування їжу, прибирання у помешканні);
  • • оформлення документації для вирішення питань соціального захисту, внесення платежів;
  • • надання психологічної підтримки хворим та родичам;
  • • організація дозвілля – розмови на відволікаючі теми, читання книг, прогулянки;
  • • надання у тимчасове користування обладнання для догляду та реабілітації (інвалідні візки, стільці, ходунки, стільці-туалети, пролежневі матраци).

Щодня до невиліковно хворих виїжджає бригада у складі лікаря, медичної сестри, соціального працівника, психолога та духівника. Кожного хворого виїзна бригада відвідує не менше одного разу на місяць. Лікар консультує та обстежує хворого, у разі потреби направляє до інших спеціалістів, призначає ліки. Деякі ліки закуповує Карітас і хворі мають можливість отримати їх безкоштовно. Також благодійний фонд надає допомогу у вигляді засобів догляду – одноразові пеленки, підгузники та калоприймачі.

Особливої підтримки потребують рідні та близькі хворих. Спільні молебні за здоров’я підопічних, психотерапевтичні заняття з психологом та розмови з духівником додають людям сил, терпіння та надії.

Крім того, на базі «Домашньої опіки» обладнана пральня, куди соціальні працівники звозять брудну білизну і одяг, який , пройшовши етапи прання і прасування, доставляється на дім підопічних у вигляді, готовому для користування.

Центр створює просторову мережу і обладнаний належною медичною апаратурою, що дає змогу видавати на користування потребуючим те обладнання, яке їм необхідне для задоволення їхніх потреб.
Одночасно, поряд з цільовою групою, яку обслуговує медико – соціальний центр “Домашня опіка” живуть люди похилого віку, які мобільні, але перебувають і ізоляції від суспільного життя. Як свідчать експерти, в останні роки спостерігається ускладнення процесів пристосування груп людей, які старіють, до вимог науково – технічного розвитку, зниження потенціалу здоров’я. Все це веде до зміщення соціальної ролі людей похилого віку – в суспільстві старість частіше асоціюють з періодом хвороб, інтелектуальної та фізичної немочі. Формування цих викривлених стереотипів веде до того, що цілі покоління виростають упередженими до старості.
Соціально-психологічне недооцінювання або знецінення людей похилого віку тісно пов’язана з іншими несприятливими для їхнього повноцінного функціонування обставинами, зокрема:
• втрата роботи
• змушений вихід на пенсію
• втрата особистісно – значимих соціальних ролей.
Все це значною мірою обумовлює їхнє незадоволення життям. Проте людина похилого віку не повинна пасивно “чекати смерті” у спальні. Їх накопичений досвід, професійна майстерність може вирішити проблеми адаптації до старіння, якщо людям похилого віку надати можливість активної участі у суспільному життя.
Активне залучення самотніх людей у процеси спілкування, сприяння соціальній взаємодії й підтримки інших осіб похилого віку необхідні для душевного здоров’я людей похилого віку. Реабілітація старості посилює усвідомлення власної суспільної значимості, потреби у визнанні, повагу з боку оточуючих, допомагає зберегти віру у свої сили, що загалом сприяє наповненню життя людей похилого віку змістом та сенсом. Проблема організації вільного часу людей похилого віку та реалізація їх рекреаційно- розвиваючого потенціалу є актуальним напрямом роботи для Карітас Івано-Франківськ.