record bg



 20200306 0020

У четвер, 5 березня, франківський Карітас організував тренінг "Куди тікають емоції: що робити, аби не вигоріти". Тренінг провела психологиня Карітасу Галина Шовкопляс.

На тренінг прийшли люди різних професій, різного віку та з різними запитами. Зустріч почалася зі знайомства і компліментів. Такий початок вже налаштував учасників тренінгу на позитивний настрій.

Галина Шовкопляс розповіла, що таке емоційне вигорання. По-перше, це не хвороба. Це синдром. Але цей синдром може призвести до хронічної депресії, а це вже хвороба. Тому залишати без уваги симптоми емоційного виснаження не варто.

Які ж це симптоми?

  • відчуття роздратованості
  • відчуття тривоги
  • постійна втома
  • знижується працездатність
  • порушується сон
  • зникає апетит або ж виникає надмірний апетит

Учасники тренінгу заповнили емоційний опитувальник, який виявляє емоційне виснаження. Робили вправи про те, що їх надихає та що забирає сили та про бажання. І отримали домашнє завдання – написати 100 способів, як можна подбати про себе.

Як виявилося вигорають усі – вчителі, медики, перукарі, працівники банків, масажисти, журналісти, школярі та студенти.

Тому психолог радить – пізнавати себе, свої потреби та дбати про себе, у який спосіб – кожен обирає, який йому найбільше до вподоби. І наголошує – потрібно завжди знаходити час для себе та не забувати про відпочинок.

Карітас Івано-Франківськ організовує цикл таких тренінгів, попереду – ще три зустрічі.

Тренінги відбуваються в рамках проекту "Долаючи розломи у громадах, що постраждали від конфлікту: від зцілення до співпраці" за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини та Карітасу Німеччини.