record bg

Тетяні Савчин – 74 роки, з яких 45 вона пропрацювала акушеркою. Виснажлива робота зруйнувала здоров’я: постійний контакт із хімічними речовинами, підняття вагітних жінок, стреси і переживання – звідси сколіоз, інтоксикація організму. На п’ятому десятку жінка помітила, що повільно ходить, відчуває біль в колінах, важко розмовляє. Лікарі поставили страшний діагноз – хвороба Паркінсона, із яким Тетяна Никифорівна живе вже 16 років.

Народилася Тетяна Савчин у Київській області. Вивчилася у медучилищі, познайомилася із першим чоловіком, з яким переїхала до Франківська. Про цей шлюб жінка згадувати не любить. Він був невдалим: 15 років сварок і негараздів, дітей не мали.

А працювала Тетяна Никифорівна акушеркою. Майже все життя вона присвятила допомозі немовлятам побачити цей світ. Проте сама дитину народити не могла. «Я питала себе: "Чому у всіх є діти, а я обділена, не можу пізнати це щастя?". Та якби запропонували відрубати руку, я б погодилася – так сильно хотіла дитинки" – розповідає Тетяна.

Але на все воля Господа. У жінки була подруга. На жаль, так сталося, що та раптово померла, залишивши без матері двох дітей. Знаючи чоловіка і цих діток, Тетяна відчула, що хоче допомогти їм, підтримати в такому горі. З часом діти назвали жінку "мамою" – так і народився щасливий шлюб, тривалістю 38 років. Вийшовши вдруге заміж, Тетянина мрія здійснилася – у 37 жінка народила сина. "Це мій найцінніший, найприємніший спогад – народження дитинки. Він – мій Всесвіт" – коли Тетяна Никифорівна ділиться цією згадкою, очі її світяться.

Чоловік зміг зробити її по-справжньому щасливою. Вони ніколи не сварилися, жили у злагоді й любові. Старенька згадує, як щороку разом відпочивали на морі, подорожували. Подружжя об’їздило всю Прибалтику, простори України та Білорусії. Пригадує і милі деталі: "Я любила парфуми "Чорна магія", і чоловік їхав за сотні кілометрів, щоб їх для мене дістати" – сміється.

Зараз Тетяна Никифорівна живе сама. Чоловік помер чотири роки тому. Через захворювання вона не може сповна насолоджуватися життям. Боротися із хворобою Паркінсона жінка намагалася: київські спеціалісти вдавалися до нейрохірургічного лікування. Тетяна мала операцію на одній частині мозку, від наступного втручання лікарі відмовили – завеликий шанс його або не пережити, або стати калікою.

Карітас Івано-Франківськ підтримує жінку більше п’яти років: працівниці Центру догляду вдома допомагають їй в догляді, прибирають, готують, закуповують харчі та медикаменти, вирішують усі побутові питання. Наразі жінка пересувається за допомогою ходунків, на вулицю не виходить. "Не знаю, як би було без Карітасу. Дівчата мені у всьому помагають, підтримують і ділом, і словом. Небайдужість до моєї ситуації змушує не опускати руки" – ділиться Тетяна.

Вона продовжує жити. Її історія – одна із тисяч життєвих шляхів, які паралельними лініями проходять разом із нашими. Центр догляду вдома, що діє в Карітасі, опікується більше сотнею людей – самотніх, хворих, які потребують допомоги. Щоб Центр догляду вдома мав можливості піклуватися про кожну стареньку людину, нам самим потрібна підтримка. Ми потребуємо її, щоб надавати потребуючим людям похилого віку допомогу у вигляді медикаментів, продуктів, предметів першої необхідності, реалізації догляду нашими працівниками.

Тому просимо всіх небайдужих долучитися до благодійної допомоги. Пожертви можна надсилати за такими реквізитами:

БО "БФ "Карітас-Івано-Франківськ УГКЦ"

ЄДРПОУ 13652164

Картковий рахунок: 5169 3305 2156 5058

UA 41 336677 0000026001052545085

Призначення платежу: благодійна допомога для важкохворих

? Спішім творити добро!