record bg



Подалі від міської метушні, сповненої насиченістю інформаційних подій… Зробити паузу, приділити час собі, переглянути свій ритм життя, відновити сили та набратися натхнення для плідної праці у майбутньому – саме таку ціль поставив перед собою Карітас Івано-Франківськ, влаштовуючи виїзний тренінг для журналістів.
Напередодні Дня журналіста, 4-го та 5-го червня, ми влаштували для винуватців свята дводенну поїздку до резиденції "Синьогора" у селі Гута Богородчанського району. Участь у тренінгу взяли 14 журналістів із телевізійних ЗМІ та інтернет-ресурсів новин. "Будь в об'єктиві свого життя: як знайти баланс між роботою та відпочинком?" – на це питання намагалися відповісти та дати дієві поради психологи і тренери.
У перший день тренінгу психологиня Карітасу Івано-Франківська, Наталія Андрусів, провела для журналістів бесіду про мистецтво миру та ненасильницьке спілкування. За допомогою гри "Почуття та потреби" пані Наталія допомогла учасникам зрозуміти, що немає негативних чи позитивних емоцій і почуттів. Відчувати злість чи тривогу – це нормально. Важливіше, намагаючись звільнитися від цих почуттів, замість питання "за що мені це?" запитати себе "чому я це відчуваю?". За словами психологині, відповідь на останнє питання не буде проявлятися у жалості до себе, а у роздумах, які допоможуть знайти правильне рішення.
Проявити творчу фантазію навіть тим, хто не вміє малювати, допомагала психологиня та організаторка заходів Карітасу Івано-Франківська, Міла Спас. Вона запропонувала журналістам намалювати свою планету та людей найближчого оточення, при цьому вибираючи фарби за асоціаціями. Пані Міла розповіла, що за допомогою такої вправи, наша підсвідомість у кольорах показує, які речі та люди насправді для нас важливі і на якій відстані від нас страх, переживання, злість.
Цього дня учасники буквально познімали маски із себе, приміряли свою ж маску на інших та ділилися відчуттями, які були у них під час виконання цього завдання.

"Терапію із масками, на яких можна написати, те що хочеш, аби про тебе знали інші, варто проводити, коли відчуваєш виснаження та вигорання. Така вправа допоможе згадати про свої найкращі якості", - зазначила Міла Спас.

Ввечері учасникам запропонували інсценізувати власну виставу, у якій головними персонажами виступали емоції та почуття людей. Імпровізуючи, журналісти спробували себе у ролі актора, дали волю фантазії та повеселилися – таким було завершення першого дня тренінгу.
Наступного дня, журналістка та психологиня Ольга Колеснікова-Чмель провела у режимі онлайн тренінг на тему "Як давати собі раду з психологічними травмами".
Пані Ольга розповіла про дисоціацію, типи травм та як вистояти, щоб "не бути поглинутим горем". Також психологиня дала поради, як впоратися із посттравматичним стресовим розладом (ПТСР).
Тривожність, уникнення згадок про травму, панічні атаки, хронічний біль, відчуття стиснення, втрата довіри до людей, зловживання алкоголем – це ознаки ПТСР.
Під час раптової стресової ситуації Ольга Колеснікова-Чмель радить застосовувати вправу "Замри. Біжи. Бий". Кожна із цих поведінкових реакцій залежить від ситуації, через яку виник стрес. Ділимося секретом цієї вправи:
Замри. Ляжте у позу "ембріончика". Ця реакція дає нам час на переоцінку ситуації, дає час подумати.
Біжи. Ляжте або відкиньтеся на спинку крісла та починайте ніби крутити велосипед. Направляйте весь негатив і переживання на цю дію.
Бий. Віджимання на пальцях від стіни. У буквальному сенсі допоможе не опускати руки, а дозволити собі проживати емоції: роздратування, лють, гнів, ненависть.
За словами досвідченої психологині у людей, які виконували ці вправи не було виявлено симптомів ПТСР.

"Психотравма – це не те, з чим людина не може впоратися. Посттравматичний стан можна подолати і навчитися ним керувати", - зазначила пані Ольга.

Як журналіст журналістам вона дала дієві поради при першій самодопомозі у боротьбі із ПТСР. Учасники дізналися про методи "заземлення", "метелика" та про вправи із використанням уяви.

"Людина може подолати будь що лише у стані безпеки. Створити її ми можемо за допомогою уяви. Наша уява – це колосальний ресурс у боротьбі із стресами", - наголосила психологиня.

Також вона розповіла про секретні точки людського тіла, натискаючи на які можна зняти стресову напругу. Провела для учасників афірмацію та поділася спеціальною технікою дихання, яка сприяє заспокоєнню.
Після теоретично-практичного заняття журналістам знову запропонували попрацювати руками за незвичним заняттям – намалювати картину вовною. Чи не кожен учасник почув про таку техніку вперше. Із здивованими обличчями, на яких читалося "як можна малювати нитками?", усі взялися за роботу. За словами тренерки Міли Спас, результат написання картини видно у самому кінці. І справді, спочатку у художників-аматорів виходили не зовсім зрозумілі образи. Проте уже під склом картина вимальовувалася куди чіткіше. Коли була поставлена остання ниточка та усі картини лежали під склом у рамочках, учасники почали ділитися враженнями від дводенного тренінгу.
"Тренінг дав мені можливість відпочити та набратися натхнення", - розповіла керівниця колективу народознавців та краєзнавців "Кріх КРЕС", редактор газети (на громадських засадах) "Крихівецька громада" Любов Соловка.
Журналістка газети "Рідна земля", Марія Федорів, поділилася, що на цьому тренінгу вона змогла відчути себе дитиною та відновила сили.
"Для нас, журналістів, дуже важливо знаходити баланс між роботою та відпочинком. Адже специфіка нашої роботи така, що ми працюємо і вдома, і у вихідні. Тож щиро дякую працівникам "Карітасу" за такий чудовий тренінг посеред неймовірної природи карпатських гір і за прекрасний відпочинок; за набуті нові корисні знання та за цікаві практичні заняття; за щире спілкування та теплий прийом...Вдячна за подаровану мені можливість насолодитися перебуванням наодинці з природою, помилуватися красою гір, послухати зворушливий спів пташок під красиву мелодію ріки", - додала слова подяки ще одна журналістка газети "Рідна земля" Мар’яна Гнилиця.
"За ці два дні мені вдалося розслабитися, побути на одиниці із собою. Дякую за прекрасний майстер-клас вовною. Я зловила кайф. Дякую Карітасу за можливість не думати про дедлайни, а набратися натхнення", - наголосила у своїх враженнях керівниця прес-служби проєкту "Patronus майстерня-школа ілюстрації" Анна Авен.
Заряджені позитивом та хорошим настроєм, журналісти зробили спільне фото із своїми малюнками. Дорогою додому кожен аналізував у своїх думках пережиті емоції та нову інформацію.
Тренінг "Будь в об'єктиві свого життя: як знайти баланс між роботою та відпочинком?" організований в рамках проекту "Долаючи розломи у громадах, що постраждали від зцілення до співпраці" за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини та Карітасу Німеччини.