record bg



 

Кожного дня до Івано-Франківського Карітасу звертаються хворі або їх родичі чи знайомі, а може навіть чисто випадкові люди, які побачили неміч та страждання хворої людини та бажають їй допомогти. Проте часто зустрічаємо ситуації, коли самого бажання допомогти недостатньо, радше навпаки – люди хочуть зробити щось корисне, та не мають відповідних вмінь, навиків, досвіду. В сучасному світі є безліч варіантів почерпнути для себе потрібну інформацію, навіть і з питань догляду. Та це ще не все.

Догляд за хворим – це важка та клопітка праця, яка, насамперед, потребує психологічної підготовки як самого хворого, так і його доглядальника. У догляді існує такий вислів, як «хворого треба виходити». Цей процес, зазвичай, є довготривалим та потребує багато зусиль, терпіння, взаєморозуміння та взаємопідтримки, адже часто буває так, що він триває місяцями, роками.

Досвід роботи дозволяє працівникам Івано-Франківського Карітасу кожного місяця організовувати та проводити різноманітні навчальні тренінги по догляду за хворими не лише для родичів важкохворих, але й для самих працівників Карітасу, зокрема працівників Центру догляду вдома.

Основний акцент навчань – це здобуття практичних вмінь та навиків, які є найголовнішими під час догляду за лежачими хворими. А саме – здійснення ранкового туалету хворого, заміна натільної та постільної білизни, обробка ран; лікування пролежнів, способи профілактики їх виникнення, годування хворого в ліжку та особливості подачі ліків лежачих хворих, переміщення хворого в ліжку, здійснення післяінсультної реабілітації.

В ході занять соціальні працівники, які мають більше досвіду, намагаються передати своїм колегам знання та вміння, здобуті впродовж багаторічної праці в Карітасі. Під час кавових перерв та бесід обговорюються питання важливості обстановки в кімнаті хворого, дотримання гігієнічних норм, режиму сну, спілкування з хворим, спільне читання книг, перегляду кінофільмів, звертаючи увагу на психоемоційний стан хворого.

Всі працівники більшість свого часу проводять на роботі, де і витрачають левову частку своєї енергії. Щоб праця команди була ефективною, а послуги якісними, необхідно, щоб у колективі панувала атмосфера взаємодопомоги та підтримки. Тому корисні поради один одному і обговорення конкретних ситуацій в проекті сприяє запобіганню професійного вигорання.

Навчальні тренінги відбулися в рамках проектів «Сприяння у доступі до медичного обладнання для соціально незахищених верств населення» (фінансова підтримка доктора Володимира Шкільника), «Стала система Домашньої опіки на Україні» та «Паліативні заходи: соціальна та медична допомога людям, які потребують мобільної паліативної допомоги».