Допомога жертвам тоталітарних режимів Друк

Друга світова стала найбільшою війною в історії людства. У ній брали участь близько шести десятків держав, 37 з яких взяли участь у бойових діях. Загинуло, за різними оцінками, від 50 до 70 млн. осіб.

Напередодні війни Україна стала розмінною картою в боротьбі великих держав. Це й зумовило гранично запеклий характер бойових дій на території нашої країни. Через своє стратегічно важливе положення Україна неймовірно постраждала, розплачуючись і за гітлерівську агресію, і за згубні прорахунки сталінського керівництва війною. Україна понесла найбільші людські жертви і зазнала величезних матеріальних втрат у війні. У роки війни загинув кожний п'ятий житель України. Її економіку та багато населених пунктів було повністю або значною частиною зруйновано.

Статистика переписів населення України красномовна, проведена у січні 1941 року, нарахувала в Україні 41,6 мільйона осіб, і 1946 року, коли людність в Україні склала 27,4 мільйона. Отже різниця - 14,2 мільйона.  Та й це лише так звані прямі втрати. Демографія лічить також тих, хто міг народитися, але через певні обставини не народився. Коли додати й непрямі втрати - ще мільйонів 8-10 - прикметник «велика» стосовно цієї війни може видатися нам занадто простою оцінкою найжорстокішої бійні ХХ століття.

З висоти прожитих років після визволення України від німецьких загарбників багато що переосмислюється і сприймається зовсім по іншому. Хоча інколи намагаєшся пояснити і зрозуміти, навіть пробачити те, що не піддається осмисленню і поясненню. Але біль, викликаний тортурами, приниженням і неоправданою жорстокістю не стирають і десятиріччя.

Як можна забути, коли тебе, малолітнього хлопчину, як нікчемного, безсловесного раба, робочу скотину везуть в товарняку. І ти не те що сподіваєшся на людське ставлення, ти не маєш права на слово, співчуття, допомогу та, навіть, на життя. Так, це гіркі спогади. Ми повинні завжди пам'ятати про ці страшні події в історії всього людства. їх не можна викреслити з пам'яті і ми повинні їх пам'ятати, щоб це більше ніколи не повторилося.

Більше 14 тисяч концентраційних таборів, гестапівських тюрем, гетто та інших ганебних творінь спотвореної фантазії гітлерівських узурпаторів - творінь, які густою плямою покрили карту континенту, і в яких вдень і вночі, влітку та взимку кидали, звозили, ув'язнювали мирних громадян, налічувалося у Європі. 3 18 мільйонів в'язнів фашизму майже 6 мільйонів (кожний третій) були громадянами  колишнього СРСР. 2 мільйони з них так і не дочекалися визволення.

Пам'ятаючи про жертви націонал-соціалістського свавілля, Німецький Фонд „Пам'ять, відповідальність і майбутнє" сьогодні  виступає за зміцнення прав людини і за взаєморозуміння між народами. Він як і раніше піклується і про жертви, що вижили. Таким чином, Фонд служить вираженням політичної  і моральної відповідальності німецької  держави за заподіяний націонал-соціалістським режимом збиток.

На Івано-Франківщині право здійснювати програму «Місце зустрічі - Діалог» на конкурсних умовах вибороли  БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ»  та  Івано-Франківське відділення ВБО «Турбота про літніх в Україні».

Дуже часто  представники цільової групи проекту -  жертви тоталітарних режимів перебувають в ізольованому від суспільства середовищі. Вік, хвороби, відсутність  родичів, опікунів, безпомічність, безпорадність  -  це фактори, які  характеризують  соціальне становище та статус  жертв тоталітарних режимів. Про яке визнання їхнього досвіду може йти мова, коли нема іноді кому приготувати  їжу, випрати білизну, прибрати в приміщенні, зробити закупи продуктів.

В рамках виконання програми «Місце зустрічі - Діалог» в БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ»  організовано Клуб людей похилого віку «Надвечір» - місце зустрічі жертв тоталітарних режимів.  Спільні зустрічі, заходи - це  добра нагода для  спілкування, налагодження  комунікаційних  зв'язків між поколінням, що забезпечує  передачу досвіду та одночасно створює умови для відродження у людей похилого віку змісту до існування, відчуття важливості себе.

Організовуючи зустрічі  за  участю представників молодого покоління та  жертв тоталітарних режимів ми будемо намагатись  сприяти визнанню  життєвого досвіду та  досягнень жертв тоталітарних режимів. Налагодження діалогу між поколіннями допомагатиме молоді  осмислено вивчати  історії та створюватиме умови для передачі цього досвіду наступним поколінням.

Залучення жертв   тоталітарних режимів до діяльності Клубу  дозволить  вирішити  соціально - побутові,  соціально - медичні,  матеріальні проблеми  перестарілих людей, адже БФ «Карітас Івано - Франківськ УГКЦ» з 2002 року спрямовує свою роботу  покращення фізіологічного стану здоров'я та  якості життя осіб похилого віку. На базі фонду працює  медико-соціальний  підрозділ  «Домашня опіка» для  важко хворих,  одиноких осіб літнього віку,  які через свій фізичний стан чи недуги постійно перебувають вдома.

Завдяки діяльності  цього підрозділу соціальна,  медична, психологічна допомога  буде надаватись представникам наступних цільових груп:

• жертвам нацистських переслідувань:
  • колишнім в`язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання та місць примусових робіт у роки Великої Вітчизняної війни та Другої світової війни;
  • особам, які були насильно вивезені з території колишнього Союзу РСР на примусові роботи на територію Німеччини або її союзників, що перебували у стані війни з колишнім Союзом РСР, або на території окупованих ними інших держав;
  • дітям, які народилися в місцях примусового тримання їх батьків та в місцях відбування батьками примусових робіт»
  • військовополоненим;
  • жертвам нацистської окупації;
  • воїнам ОУН - УПА;
  • жертвам політичних репресій сталінського режиму;
  • в'язням  сталінських концтаборів.

Основними завданнями діяльності Клубу людей похилого віку «Надвечір» є забезпечення гармонізації соціальних відносин між представниками  різних поколінь шляхом проведення спільних освітніх культурних заході. Спільні заходи сприятимуть  формуванню громадської усвідомленості серед молоді невідворотності старіння. Таким чином разом  ми сприятимемо  адаптації людей похилого віку  до процесу  фізіологічного старіння  з однієї сторони та будемо створювати передумови для  виховання дітей та молоді у дусі поваги до громадян похилого віку,  жертв тоталітарних режимів  та їх заслуг перед  суспільством.

Підвищення соціального статусу осіб похилого віку - ще одне із важливих завдань,  що ставимо перед собою. Активне залучення самотніх людей у  процеси спілкування, сприяння  соціальній взаємодії й підтримки інших осіб похилого віку необхідні для  душевного здоров'я людей. Реабілітація старості посилює  усвідомлення власної суспільної значимості, потреби у визнанні, повагу з боку оточуючих, допомагає зберегти віру у свої сили, що загалом сприяє  наповненню життя людей похилого віку змістом та сенсом.

Все це сприятиме вирішенню основної проблеми людей похилого віку - сприятиме подоланню  їхньої ізольованості. Організація різноманітних заходів у місцях зустрічі (екскурсій, релігійних  прощ, тренінгів спілкування та формування нових ціннісних  орієнтирів), забезпечення надання психологічної допомоги, залучення людей похилого віку до спортивно - оздоровчих та рекреаційних програм, забезпечення духовної підтримки, катехизація - все це відроджуватиме зміст людини до існування, додаватиме впевненості та  відчуття важливості себе.

Впровадження  концепції навчання та освіти волонтерів  з числа осіб похилого віку, молодих пенсіонерів, молодіжних лідерів та волонтерів забезпечить  формування та функціонування груп само та взаємодопомоги, що дозволить  збільшити  обсяг та якість послуг по догляду за цільовою групою проекту, особливо  тими, що потребують сторонньої допомоги. Таким чином  будуть створені умови для активної участі літніх людей  у суспільному житті, передачі накопиченого досвіду, професійної майстерності молодому поколінню.