Консультативний центр соціальної допомоги жінкам жертвам торгівлі людьми Друк

За оцінками різноманітних джерел близько 6 мільйонів українських громадян сьогодні перебувають за кордоном, в тому числі 70% - нелегальні мігранти, які виїхали за кордон у пошуках високооплачуваної роботи та кращого життя.
Важка економічна криза в 90-х роках минулого століття заставила безробітних, як жінок, так і чоловіків, шукати роботу за кордоном. Опинившись за кордоном, наші громадяни погоджуються виконувати будь – які роботи. Дуже часто вони втягуються в кримінальні угрупування, які використовують жінок або на тяжких та небезпечних для здоров’я роботах, або примушують надавати сексуальні послуги. Багато хто із них просто не усвідомлювали, що нелегальний виїзд за кордон позбавляє їх власних законних прав, до яких вони звикли і якими користуються на батьківщині, часто навіть не помічаючи цього. Щойно жертви торгівлі перетинають кордон, у них відбирають паспорти, і несподівано для себе вони перетворювались на рабів, чиє життя тепер знаходиться в руках жорстокого „господаря”.

БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» напрацював модель соціальної реабілітації потерпілих від торгівлі жінок, яка знайшла своє відображення в діяльності Консультативного Центру соціальної допомоги жертвам торгівлі людьми”. Діяльність Консультативного центру здійснювалась на забезпечення виконання таких функцій:
• Надання анонімної безкоштовної консультативної допомоги з питань безпеки та легального навчання і працевлаштування за кордоном, шлюбів з іноземцями, а також пошуку зниклих за кордоном людей;
• Забезпечення комплексної реінтеграційної допомоги постраждалим через надання їм психологічної та юридичної підтримки, соціальної та медичної допомоги, а також допомоги у працевлаштуванні;
• Проведення превентивної діяльності по запобіганню торгівлі людьми та просвітницької діяльності по підвищенню рівня обізнаності громадськості з цього питання.

Цільова група, яка звернулась до Центру, могла розраховувати на допомогу, яка здійснюється на засадах конфіденційності, на основі складеного індивідуального плану соціальної та психологічної реабілітації, який максимально сприяв би її адаптації у суспільстві.
Здебільшого, як показує аналіз проведеної роботи, всі клієнти, які звернулись до нашого центру за допомогою, стали в основному жертвами тільки тому, що:
не знали, як перевірити фірми/особи, які пропонували їм високооплачувану роботу за кордоном;
не знали, куди звертатись за допомогою за кордоном;
не знали своїх елементарних прав.
Таким чином, одночасно із наданням реальної допомоги жертвам торгівлі людьми необхідно посилити не менш важливий напрямок роботи по боротьбі з торгівлею людьми – просвітніми і превентивними заходами в середовищі потенційних груп ризику – молоді, безробітних.