Як розшукати людину у випадку її зникнення за межами України Друк
Як розшукати людину у випадку її зникнення за межами України
При можливості необхідно попередньо з‘ясувати:
• які наміри виказував громадянин, коли Ви або інші особи спілкувалися з ним до або напередодні зникнення (відвідати когось, зустрітися з кимсь, вирішити якесь питання тощо);
• чи траплялися у минулому випадки, коли зниклий був відсутній протягом тривалого часу, не попередивши заздалегідь рідних, знайомих. Якщо так – пере¬вірити відомі місця його можливого перебування.

Якщо припущення щодо можливої випадкової затримки, тимчасової відсут¬ності зниклого не підтвердилося, необхідно терміново звернутися за допомогою до територіального органу внутрішніх справ України за місцем проживання.

Звернення оформляється письмовою заявою на ім'я начальника органу, де вказуються:
• обставини, що передували зникненню;
• наявність закордонного, загальногромадянського паспорту в зниклого;
• підстави для перебування за кордоном (контракт, туристична подорож, при¬ватне запрошення тощо, з якими фірмами або фізичними особами співпрацював);
• адреси проживання та роботи за межами України зниклого та його знайо¬мих, номери телефонів;
• які цінні, номерні речі він міг при собі маги;
• у що був одягнений;
• прикмети зниклого, стан його здоров'я. Якщо є можливість, обов'язково дода¬ти фотокартку.

Після уточнення та додаткової перевірки зазначені відомості стануть підста¬вою для звернення органу внутрішніх справ із запитом до НЦБ Інтерполу в Україні, МЗС України. Міжнародної організації Червоного Хреста (у країнах, де відбува¬ються військові дії, озброєні конфлікти) щодо надання правової допомоги в органі¬зації подальшої роботи щодо встановлення місцезнаходження і долі зниклого.
Заяву про зникнення українського громадянина за кордоном слід подавати в районне відділення МВС України за місцем проживання.
У випадку зникнення українського громадянина за кордоном, варто звернутися до Міністерства Закордонних Справ України, оскільки українськими громадянами за кордоном опікуються дипломатичні установи України за кордоном. У такому випадку слід звернутися до Консульського управління МЗС і, по можливості, надати повну інформацію:
• прізвище, ім’я та по батькові;
• дата га місце народження;
• адреса за пропискою;
• паспортні дані;
• дата виїзду за кордон;
• мета виїзду (якщо за пропозицією фірми, то якої саме, з повною адресою та телефоном);
• зовнішній вигляд га особливі прикмети;
• дата останнього контакту та адреса можливого перебування за кордоном;
• прізвища, імена, адреси, номери телефонів знайомих розшукуваного, які проживають на території іноземної держави.
У випадку відсутності повної інформації, обов‘язково зазначити це.