Німеччина Друк
Умови та правила працевлаштування іноземців у Німеччині.
При прийнятті рішення щодо надання дозволу на працевлаштування іноземних робітників компетентні установи орієнтуються на потреби економічних показників Німеччини з урахуванням умов ринку праці та вимог щодо дієвого подолання безробіття.

Дозвіл на продовження трудової діяльності може бути виданий іноземцю за згодою Федерального відомства з питань праці або, у випадку, якщо це встановлено розпорядженням уряду чи міждержавними домовленостями, - без згоди Федерального відомства.

Відповідно до нового Закону “Про імміграцію”, набагато спрощується процедура отримання дозволів: подвійну процедуру, яка діяла раніше (отримання дозволу на перебування та отримання дозволу на роботу), замінено процедурою утвердження, яка виконується шляхом о’єднаного внутрішнього провадження: у дозволі на перебування визначається обсяг трудової діяльності та обмеження трудової діяльності. Це означає, що з 1 січня 2005 року іноземці звертаються лише до компетентного Відомства з питань праці про допуск іноземця до ринку праці та видає дозвіл на перебування разом з дозволом на роботу. Відомство з питань іноземців перевіряє з урахуванням “загальних правових передумов, що регулюють статус іноземних громадян” та “економічних потреб Німеччини”, підстави для видачі дозволу на перебування. За умови наявності таких загальних підстав, Відомство з питань іноземців звертається до Федерального відомства з питань праці для отримання відповідного дозволу.

Для мігрантів з низькою кваліфікацією, а також некваліфікованих мігрантів продовжує діяти в цілому положення про припинення залучення іноземних працівників.

Дефіцит ринку праці повинен бути усунений завдяки створенню можливості для гнучкої трудової міграції. Тому висококваліфіковані спеціалісти, які отримали пропозицію щодо конкретного місця роботи, повинні допускатись до ринку праці без проведення перевірки цього ринку, за умови, якщо їх зайнятість відповідає положенням закону. Висококваліфіковані спеціалісти в окремих випадках отримуватимуть дозвіл на постійне поселення, якщо будуть підстави вважати, що адаптація та умови проживання у ФРН будуть забезпечені без надання державної допомоги.

Крім того, залучення такого спеціаліста дозволяється за згодою Федерального відомства з питань праці, якщо державними положеннями чи міждержавними домовленостями не передбачено іншого. Земельний уряд може прийняти рішення про те, що надання дозволу на постійне поселення вимагає згоди вищої установи землі або іншої визначеної урядом установи. Такими висококваліфікованими спеціалістами вважаються:
• науковці, які володіють особливими професійними знаннями;
• викладачі або науковці, які займають високу посаду;
• спеціалісти або керівники з особливим професійним досвідом та встановленим окладом, що, якнайменше вдвічі, перевищує верхню межу для нарахування страхових внесків до обов’язкового медичного страхування.

Законом “Про імміграцію” вперше чітко врегульовано питання міграції іноземців, які займаються самостійною трудовою діяльністю.

Іноземець може отримати дозвіл на продовження самостійної трудової діяльності на території ФРН за таких умов:
а) забезпечення вищих економічних інтересів Німеччини або особливої регіональної потреби;
б) очікування від діяльності позитивного впливу на економіку;
в) фінансування для реалізації цієї діяльності повинно забезпечуватися за власний рахунок або за згодою на надання кредиту.

Пункти “а” та “б” вважаються, як правило, виконаними, якщо вкладено інвестиції на суму як мінімум 1 млн. євро та створено 10 робочих місць.

У випадку, якщо сума інвестицій або кількість робочих місць не є достатніми, перевірка передумов, передбачених в пунктах “а”–“в”, здійснюється, зокрема, на основі позитивної оцінки здійсненності закладеної в основу підприємницької ідеї, підприємницького досвіду іноземця, обсягу капіталовкладень, впливу на зайнятість та положення в системі професійного навчання. В оцінці приймають участь діючі на місці запланованої діяльності експертні організації, відповідальні адміністративні органи промислового нагляду, публічно-правові представництва професійних союзів, а також органи, відповідальні за проведення професійної атестації. Особи, старші 45 років, повинні, в якості додаткової вимоги для отримання дозволу на перебування, подати відповідне підтвердження про наявність відповідного забезпечення по старості.

За умови успішної реалізації підприємницьких ідей, іноземець через три роки може подати заяву на отримання дозволу на постійне поселення.

З прийняттям Закону “Про імміграцію” встановлено сприятливіші умови для іноземних студентів.

Дозвіл на перебування з метою навчання може бути видано іноземцю для навчання у державних або визнаних державою вищих навчальних закладах.

Тривалість дозволу на перебування з метою підготовки до навчання, який видається вперше, не може перевищувати двох років; у випадку навчання, дозвіл на перебування видається максимум на два роки і згодом продовжується щоразу на два роки, якщо передбачається, що ціль навчання буде досягнуто протягом певного періоду.

Під час навчання дозволено трудову діяльність, яка в цілому не перевищує 90 днів або 180 днів при роботі протягом половини робочого дня. Також дозволяється виконувати сумісну з навчанням роботу для студентів.

Після завершення навчання дозвіл на перебування на території Німеччини іноземних студентів, які закінчили вищі навчальні заклади ФРН, може бути продовжено строком на 1 рік, протягом якого випускники мають можливість пошуку роботи відповідно до їх професійної кваліфікації.

Законодавство Німеччини щодо працевлаштування іноземців:
1. Закон Федеративної Республіки Німеччина “Про імміграцію” від 01.01.2005 р., який включає в себе:
а) Закон ФРН “Про перебування іноземних громадян” від 30.07.2004 р.;
б) Закон ФРН “Про вільне пересування та повсюдне проживання громадян ЄС” від 30.07.2004 р.;
На виконання положень Закону ФРН “Про імміграцію” було прийнято такі підзаконні акти:
• Постанова від 25.10.2004 р. про порядок виконання Закону ФРН “Про імміграцію”;
• Постанова від 22.10.2005 р., що регулює порядок надання дозволу іноземцям, які проживають на території Німеччини на провадження трудової діяльності;
• Постанова від 22.10.2005 р., яка встановлю порядок надання дозволу іноземцям, які в’їжджають на територію ФРН та провадження трудової діяльності.