Австрія Друк

Робота
Іноземці в окремих випадках можуть працювати в Австрії, і це питання регулюється австрійським Законом “Про трудову діяльність іноземців “(AuslBG). Іноземні громадяни мають право на роботу після одержання відповідного дозволу. Також і роботодавець має право наймати на роботу іноземця тільки при наявності в останнього відповідного дозволу.
Особи, які є вийнятком із закону, зазначеного вище мають право на робочу діяльність:
громадяни держав Європейської Економічної Зони (EWR) і Європейського Союзу (EU), а також члени їх сім’ї;
– подружжя австрійських громадян;
– діти австрійських громадян, включаючи прийомних і зведених дітей, якщо вони мають дозвіл на перебування відповідно до Закону “Про іноземців” 1997 року, які не досягли віку 21 рік і якщо австрійський громадянин забезпечує їх утримання;
– конвенціональні біженці;
– практиканти австрійських навчальних закладів (Ferialpraktikanten);
– співробітники дипломатичних і консульських служб;
– співробітники культурних і наукових установ і визнаних релігійних громад.

Вид дозволу на роботу який діє в Австрії
Закон “Про трудову діяльність” передбачає наступні види дозволу на роботу:
1. Beschaftigungsbewilligung – дозвіл на трудову діяльність, який надається згідно заяви роботодавця на конкретного працівника-іноземця з конкретною професійною діяльністю. Строк цього вида дозволу має обмеження на один рік, але за заявою роботодавця може бути подовжений.
2. Arbeitserlaubnis – дозвіл на роботу,який одержують іноземці у тому випадку, якщо вони останні 14 місяців не менш ніж 52 тижня легально займались трудовою діяльністю, маючи дозвіл, про який велося в першому пункті (Beschaftigungsbewilligung).
Arbeitserlaubnis – це дозвіл,який надається конкретній особі з іноземним громадянством на трудову діяльність у конкретній федеральній землі Австрії, але з правом вільного вибору роботи та роботодавця.
3. Befreiungsschein – свідоцтво про звільнення від дозволу на роботу, яке видається в Австрії строком на 5 років слідуючим іноземним громадянам:
– особам, які займаються трудовою діяльністю останні 8 років взагалі не менш ніж 5 років;
– особам, які раніше перебували в шлюбі з австрійським громадянином не менш ніж 5 років;
– молодим представникам другого покоління іноземців, якщо вони більш ніж половину життя або половину учбового часу провели в Австрії та один із батьків проживав у Австрії не менш ніж 5 років.
4. Anzeigebestatigung (EU-Entsendebewilligung) – свідоцтво, яке надається роботодавцю, що має своє підприємство не в Австрії, а на території Європейського Союзу або Європейської Економічгної Зони, для працівника-іноземця, якого було надіслано на тимчасову роботу в Австрію. Цей проект має бути розрахований на термін не більш ніж 6 місяців, а діяльність конкретного іноземця в Австрії не повинна перевищувати терміну в 4 місяці. Якщо трудова діяльність перевищує цей термін, то для даного працівника необхідно одержувати дозвіл на роботу (Beschaftigungsbewilligung).

Умови та правила працевлаштування іноземців в Австрії регулюються Законом Республіки Австрія

“Про працевлаштування іноземців”.Згідно цього Закону, громадянин іншої держави має право на роботу на території Австрії виключно за наявності певного типу дозволу на працевлаштування. Відповідні дозволи надаються на основі щорічних трудових квот, які погоджуються на рівні урядів федеральних земель Австрії. Питання надання дозволів розглядаються урядами федеральних земель за клопотаннями роботодавців. Відповідно до згаданого Закону, розрізняють такі форми дозволів на працевлаштування іноземців:
1. Дозвіл для висококваліфікованих провідних спеціалістів, що є незамінною робочою силою для роботодавця, який є водночас дозволом на роботу та дозволом на проживання;
2. Підтвердження/довідка про забезпечення сезонною роботою, яка дає право роботодавцю наймати іноземців на сезонні роботи в Австрії. Ця довідка є передумовою отримання дозволу на роботу на певному (конкретному) робочому місці та відповідної в’їзної візи;
3. Дозвіл на роботу на певному (конкретному) робочому місці, який дає право роботодавцю на працевлаштування іноземної робочої сили за принципом закріплення за конкретною особою певного робочого місця;
4. Дозвіл на скерування на роботу/робоче відрядження в Австрію: відрядження є короткостроковим, тривалістю не більше 4 місяців, інакше необхідно отримати згаданий вище тип дозволу);
5. Дозвіл на скерування на роботу/робоче відрядження в держави ЄС: роботодавець, що знаходиться в Австрії та приймає на роботу іноземця з третьої країни, що вже працює в одній з країн ЄС, зобов’язаний перед прийняттям на роботу такої особи повідомити про це Службу зайнятості Австрії. Служба зайнятості видає підтвердження терміном на 6 місяців, яке можна продовжити у випадку необхідності;
6. Дозвіл на проходження виробничої або навчальної практики в рамках спільного навчального проекту/програми.
7. Дозвіл на працевлаштування в окремій федеральній землі Австрії строком на 2 роки з можливістю продовження. Надається особі, яка має стаж роботи в Австрії не менше одного року;
8. Дозвіл на працевлаштування в Австрії без територіальних обмежень строком на 5 років з можливістю продовження;
9. Безстроковий дозвіл на працевлаштування в Австрії без територіальних обмежень (видається іноземцю у формі пластикової картки з фотографією).