Працевлаштування за кордоном Друк
З метою організації на якісно новому рівні захисту прав та інтересів наших громадян, які виїхали за кордон з метою працевлаштування, Міністерство закордонних справ разом з іншими органами виконавчої влади України бере активну участь в опрацюванні низки проектів двосторонніх угод у сфері працевлаштування за кордоном. На сьогоднішній день Україною укладені двосторонні угоди у сфері працевлаштування з Азербайджаном, Білоруссю, Вірменією, В'єтнамом, Латвією, Литвою, Лівією, Молдовою, Польщею, Росією та Словаччиною. Крім того, Україна є учасницею Угоди про співробітництво в галузі трудової міграції та соціального захисту трудящих-мігрантів країн-учасниць СНД.
Наявна у МЗС України інформація свідчить, що у більшості випадків відсутність знань про країну, умови перебування та працевлаштування в ній призводять до того, що громадяни України довіряють свою долю сумнівним посередницьким структурам, якi заробляють на "перепродажу" робочої сили закордонним замовникам.

При зверненні до посередницьких структур у кожному випадку уважно ознайомтесь з умовами, що ними пропонуються, та вимагайте пред'явлення не тільки ліцензії Мінпраці України, але й дозвіл Державного центру зайнятості України на посередництво у працевлаштуванні саме у Вами обраній країні. Варто усвідомити, що внутрішнє законодавство іноземних держав, передусім, захищає власний ринок праці.

У цьому зв'язку необхідно зазначити, що нелегальне працевлаштування за кордоном є правопорушенням, яке карається законом i тягне за собою адміністративну, а в деяких країнах й кримінальну вiдповiдальнiсть, з подальшою депортацією з країни та забороною в'їзду до неї на певний термін. Отримання ж туристичних віз передбачає саме туристичний характер поїздки, а не виїзд за кордон з метою подальшого працевлаштування. Іноземці, якi не отримали дозвiл на роботу у встановленому законодавством країни перебування порядку, вважаються нелегальними мiгрантами.

Необхiдною передумовою легального влаштування за кордоном на роботу є, зокрема, отримання до в'їзду в країну дозволу на працевлаштування. Для отримання такого дозволу, як правило, вимагається пiдтвердження вiд служби зайнятостi вiдповiдної країни, наявнiсть страхового забезпечення та iнших необхiдних документiв вiд iноземного роботодавця.

Слiд також зазначити, що правовий захист за кордоном громадянина України може бути забезпечений консульською установою нашої держави тільки в межах законодавства країни перебування.

Увага! При зверненні до посередницьких структур з питань працевлаштування за кордоном у кожному випадку уважно ознайомтесь з умовами, що ними пропонуються, та вимагайте пред'явлення не тільки ліцензії Мінпраці України, але й дозвіл Державного центру зайнятості України на посередництво у працевлаштуванні саме у Вами обраній країні. Варто усвідомити, що внутрішнє законодавство іноземних держав, передусім, захищає власний ринок праці.

Роботодавець не має права вимагати у Вас паспорт громадянина України. Треба пам'ятати, що паспорт є власністю України.

Довідка щодо законодавства iноземних країн у сферi працевлаштування