Життя інвалідів у суспільстві: Щоб відчути їх ізольованість достатньо на мить помінятися ролями Друк
Понеділок, 17 грудня 2018, 19:08

Коли ти, молодий та здоровий, сповнений оптимізму та надій зранку, спішиш рідною вулицею, то в більшості випадків навіть не замислюєшся, яке велике щастя дарує тобі Господь – прокинутись вранці та без проблем піднятися з ліжка, одягнутися та вийти з дому, піти на навчання чи до праці та спілкуватись зі своїми друзями - цілий день активно жити… І лише, випадково побачивши людину з обмеженими можливостями, ти можеш замислитись над тим, що ти щасливий і пошепки промовити: «Не дай, Боже, опинитись у такій ситуації…»

Вже майже рік Івано-Франківський Карітас сприяє розвитку соціального служіння на парафіях УГКЦ в Івано-Франківській єпархії. У кожній громаді є сім’ї, в яких живуть люди з особливими потребами. Вони та їхні родичі потребують догляду та піклування у вирішенні щоденних проблем. Не завжди родичі чи доглядальники мають достатньо знань, щоб доглядати своїх важкохворих рідних чи знайомих.

12 грудня 2018 року працівники Карітасу провели навчальний тренінг для мирян, які здійснюють соціальне служіння для важкохворих жителів своїх парафій, для того щоб навчити їх переміщенню людей з особливими потребами, використовуючи різноманітні засоби реабілітації та догляду.

В ході заняття тренер Ліля Сивак ознайомила учасників з технікою збору та демонтажу інвалідного візка, з видами опорно-рухових апаратів, їх перевагами та недоліками, способами їх застосування в залежності від вікових категорій хворих людей та особливості захворювання, що спричинило їх маломобільність.

Особлива увага наголошувалася на співпраці доглядальника і немобільних та маломобільних людей, на важливості дотримання певного алгоритму дій, озвучення рухів по відношенню до хворого, фахового і безпечного підходу зі сторони доглядальника, щоб не нашкодити собі і хворому, і водночас, дати змогу відчути людині бережливе ставлення до себе.

Щоб зрозуміти проблеми людей з особливими потребами, необхідно хоча би на мить помінятись ролями. Саме в спосіб виконання ролей хворого та доглядальника учасники тренінгу один на одному відпрацьовували всі практичні навики переміщення. А під кінець заняття кожен спробував у парі виконати танець, де один із партнерів сидів на інвалідному візочку.

Позитивні емоції, здобуті знання та практичні навики дали можливість учасникам тренінгу зрозуміти важливість таких занять, які можна організовувати не лише в Карітасі, а й на парафіях, залучаючи як родичів хворих людей, так і молодь. Такі навчання повинні гуртувати навколо себе небайдужих людей, волонтерів. Які готові піклуватися про хворих, допомагати ближнім, психологічно підтримувати та спілкуватися з людьми, які в силу життєвих обставин не виходять з дому проте мріють мати друзів та спілкуватись з ними, ділитися радощами та труднощами.

Захід відбувся в рамках проектів "Сприяння у доступі до медичного обладнання для соціально незахищених верств населення", "Мережа центрів Домашньої опіки Карітас України, 2018" та "Підвищення рівня соціальної відповідальності та залучення громад на місцевому рівні"