Молодь з Волновахи взяла участь в інтеграційному таборі на Прикарпатті Друк
Понеділок, 27 серпня 2018, 16:38

В рамках програми молодіжного обміну на Прикарпаття приїхала молодь з Волновахи та Мирного. Дівчата та хлопці віком від 15 до 17 років тиждень відпочивали у таборі у с. Яблуниця Яремчанської міської ради.

Інтеграційний табір для молоді організував франківський Карітас спільно з Карітасом Волновахи.

Метою програми молодіжного обміну є започаткування діалогу між дітьми та молоддю заходу та сходу України задля порозуміння та розвіювання міфів і стереотипів, що були навіяні проросійською пропагандою.

"Волноваха та Івано-Франківськ – це міста-побратими, тому для першого молодіжного обміну обрано саме наше місто, – говорить виконавчий директор Карітасу Івано-Франківська Наталя Козакевич, – ми радо прийняли молодь зі сходу, адже з початку військового конфлікту більшість з них, особливо ті, хто проживає на лінії розмежування, не мали можливості подорожувати та відпочивати у літніх таборах".

В інтеграційному таборі взяли участь 29 молодих людей з Волновахи, Мирного та Івано-Франківська. До інтеграційного табору долучилася молодь, що відвідує Центр підтримки сім’ї франківського Карітасу.

Приїзд гостей з Волновахи розпочався з екскурсії Львовом. Далі – Івано-Франківська та знайомство з франківською молоддю. Тижневий табір у Яблуниці дав можливість молодим людям потоваришувати, обмінятися поглядами, зрозуміти свою індивідуальну та регіональну ідентичність, пізнати культуру та звичаї Прикарпаття.

Різноманітні майстер-класи, тренінги психолога, бесіди зі священиком, походи у гори, ліс – спільне дозвілля згуртувало молодих людей. А найбільше вражень молодь отримала від сходження на Говерлу.

"Дякую організаторам за цю незабутню подорож у Карпати, а особливо за неймовірний краєвид з найвищої гори України – Говерли, – ділиться враженнями Олександр з Волновахи. – Під час відпочинку я знайшов нових друзів, побував у гарних місцях, дізнався про культуру та звичаї цього краю. Про цей відпочинок буду розповідати усім своїм друзям та однокласникам".

В останній день табору для молоді влаштували посиденьки у лісі біля ватри, смажили картоплю з салом та ділилися враженнями. На згадку додому хлопці та дівчата придбали чимало сувенірів.

"Для наших дітей було надзвичайно важливо побачити, що схід і захід – це єдина країна, – говорить мама одного з учасників табору Галина Романовська з Мирного. – Для них були дуже корисні тренінги психологів, майстер-класи асистента родини. Такі інтеграційні табори потрібно організовувати частіше, зараз це просто необхідно".

Останній день візиту на Прикарпатті припав на День Незалежності. Молодь зі сходу провела цей день у Івано-Франківську. Взяли участь у святкових заходах, фотографувалися, розглядали місто з оглядового майданчика міської ратуші.

Організатори програми молодіжного обміну мають на меті сформувати простір для міжрегіонального спілкування та співпраці соціально-активних громадян, насамперед, молоді. В подальшому між молоддю плануються щомісячні скап-зустрічі для обговорення цікавих тем, що стосуються культурного та політичного життя країни, а також реалізація спільних соціальних проектів.

Інтеграційний табір організовано в рамках проектів "Організація програми молодіжних обмінів для дітей та молоді Волноваського району Донецької області" за фінансової підтримки Єпархії Грац та "Створення центру підтримки сім’ї в якості моделі для інтеграції вимушено переміщених осіб і приймаючих громад в Україні". Проект співфінансовано в рамках Програми співпраці у сфері розвитку "Польська допомога" Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

Публікація висловлює виключно думку автора та не може сприйматися, як офіційна позиція Міністерства закордонних справ Республіки Польща.