Івано-Франківський Карітас провів навчання для соціальних працівників Калуського територіального центру Друк
Середа, 13 червня 2018, 17:33

Завдяки добре налагодженій співпраці з Калуським територіальним центром соціального обслуговування, працівники проекту Домашньої опіки Івано-Франківського Карітасу мають можливість ділитися набутими знаннями та навиками зі своїми колегами – соціальними працівниками, які щоденно відвідують хворих та немічних одиноких людей літнього віку.

Навчальний тренінг по догляду за важкохворими, який відбувся 13 червня, включав два блоки: перший – профілактика та лікування пролежнів, обробка ран та накладання пов’язки, другий – профілактика професійного вигорання соціальних працівників.

В ході заняття тренери давали корисні поради щодо догляду за хворими. Навчали, як зручно повертати хвору людину, щоб не нашкодити своєму здоров'ю та як досягнути максимального ефекту під час лікування пролежнів, адже саме пролежні є найчастішим ускладненням у лежачого хворого.

Щоденна праця соціального працівника виснажує його як фізично, так і емоційно, адже старенькі та самотні люди потребують багато уваги, спілкування, а їхні проблеми та нарікання сприяють негативному настрою, через що власне найбільше і виснажується доглядальник.

Іноді через вигорання соціального працівника знижується якість його послуг, тому є дуже похвальним, що керівництво терцентру не є байдужим до цієї проблеми та дбає про сприятливий мікроклімат свого колективу.

До організації та проведення тренінгу долучилася волонтерка франківського Карітасу Людмили Грицишин, дівчина є студенткою Івано-Франківського медичного університету. Волонтерка підготувала інформаційні матеріали, які стануть у пригоді учасникам зустрічі не лише у роботі, а й в особистому житті.

Захід відбувся в рамках проектів «Сприяння у доступі до медичного обладнання для соціально незахищених верств населення» (фінансова підтримка доктора Володимира Шкільника), «Мережа центрів Домашньої опіки Карітас України, 2017» (фінансова підтримка Карітасу Архієпархії Відень) та проекту «Покращення якості життя людей похилого віку-жертв тоталітарних режимів шляхом створення умов для залучення їх до активної участі у суспільному житті та організація надання волонтерської підтримки для маломобільних та немобільних представників основної цільової групи» (фінансова підтримка ГО «Турбота про літніх в Україні».