Домашня опіка хворих на ВІЛ/СНІД Друк

Проект “Домашня опіка для людей, що страждають на ВІЛ\СНІД” розпочав свою діяльність з травня місяця 2008 року при Благодійному Фонді “Карітас Івано-Франківськ УГКЦ”. З метою виконання проектних завдань було налагоджену співпрацю з Обласним центром профілактики та боротьби з ВІЛ\СНІДом, організовано робочі зустрічі із завідуючим цього центру Місюрою Володимиром Олексійовичем, проведено особисті зустрічі з потенційними потребуючими для надання повної інформації щодо діяльності проекту та щодо видів медичної та соціальної допомоги, яку можуть отримати ВІЛ-інфіковані.та хворі на СНІД люди.

За весь звітний період з 1 травня по 31 грудня 2008 року було прийнято на опіку та обслуговування 31 ВІЛ-інфіковану особу, двоє з яких- діти 9-річного та 4-річного віку, а також з них чотири матері з дітьми до 18 місяців.

На сьогоднішній день соціальний статус та малозабезпеченість наших підопічних призвели до того, що вони найбільше потребують матеріальної допомоги, а також розуміння, співчуття та духовно-моральної і психологічної підтримки. Ставши набувачами даного проекту, ці люди змогли отримати допомогу у вигляді наборів засобів особистої гігієни та медичних засобів, які їм найбільш необхідні в зв”язку із станом їхнього здоров”я.

Згідно розпорядження директора БФ “Карітас – Івано-Франківськ” о.м. Володимира Чорнія, на продовольчу базу “Прикарпатський Торговий Дім” було перераховано одну тисячу гривень власних коштів нашої організації. Відповідно працівниками було отримано продукти харчування, які було посортовано в набори. Така акція була проведена двічі за час роботи проекту – один раз у червні місяці, а другий раз – в грудні, напередодні Різдвяних свят.

За час роботи проекту було надано допомоги на суму – 8 844,00 грн., зокрема:

· Медичні засоби – 6 290,00 грн.

· Гігієнічні засоби – 1 554,00 грн.

· Продукти харчування – 1 000,00 грн.

Важливим також для наших підопічних було і те, що протягом роботи проекту вони могли за їхнім бажанням отримати гуманітарну допомогу у вигляді вживаного одягу та взуття, постільної білизни, що також має неабияке значення для них, особливо в тих сім”ях, які не мають додаткових доходів, окрім пенсій.

Всякого роду допомога для наших підопічних має величезне значення, насамперед – це є для них матеріальною підтримкую, а з другого боку – це вияв нашої турбрти про них, адже в нашому суспільстві їм важко ще й психологічно та морально.

На жаль, наша держава займає одне з перших місць за темпами поширення ВІЛ-інфекції. Тому доцільним на сьогоднішній день допомагати та підтримувати людей, яких спіткала така тяжка недуга, щоб вони не відчували себе одинокими, відкинутими суспільством. Адже це все сприяє розвитку озлобленості та викликає агресію до всього довколишнього з їхньої сторони. Важливим також є надавати належну моральну підтримку їхнім рідним та близьким, адже дуже важко сприймати таку реальність, як наприклад те, що твій син чи дочка – ВІЛ-інфіковані, або в тебе народжуються онуки, які можуть бути інфіковані таким вірусом і бути приреченими хворіти такою недугою...

Варто також не забувати питання профілактики поширення ВІЛ-інфекції серед здорового населення та нашої молоді. В звязку з цим, БФ “Карітас – Івано-Франківськ УГКЦ” продовжувати проведення превентивної діяльності щодо питань профілактики поширення ВІЛ-інфекції.

Тому вже стало традицією для нашої організації  щорічно напередодні 1 грудня проводити різного виду акції щодо поширення інформації про попередження інфікування серед здорового населення, а також інформації про епідеміологічний стан даного захворювання  у світі, в країні та в нашому регіоні. Особливу увагу ми приділяємо роботі з учнівською молоддю.

Саме тому і в 2008 році ми організовували семінари у двох школах нашого міста на тему “Віч-на-віч зі СНІДом”. Основною метою проведення цих заходів було не лише поширення інформації про це захворювання, а й узагалнення всього того, що вже дітям відомо про ВІЛ та СНІД. Основний акцент – показати картини реального “життя”- існування ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД, а це в основному наркомани, особи, позбавлені волі, сексуальні меншини... Важливу роль відіграв показ фільму “На краю” , який відображає стиль життя таких людей, їхні проблеми та безвихідь.

Крім того, 1 грудня 2008 року базі БФ “Карітас Івано-Франківськ УГКЦ” було організовано круглий стіл, на якому був присутній незалежний експерт з Німеччини п. Сабіна Ердман-Кудневич, а також представники державних та недержавних організацій міста Івано-Франківська, з якими співпрацює наша організація. Метою такого заходу було визначення рівня співпраці між організаціями та визначення оцінки роботи БФ“Карітас Івано-Франківськ УГКЦ”, зокрема діяльності проектів “Домашня опіка для осіб похилого віку” та “Домашня опіка для ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД”.

Крім того, після круглого столу п.Сабіна мала змогу особисто зустрітися з нашими підопічними та поговорти з ними про їхні потреби, вияснити їхню думку щодо діяльності такого проекту та щодо роботи самих працівників.

Загалом, результатом своєї роботи ми вважаємо позитивний вплив на загальний моральний стан наших підопічних, їхніх родичів. Ми впевнені, що навіть за такий невеликий період нашої діяльності ми , може не врятували, але вже точно полегшили життя не одній людині, підтримавши їх у важкій життєвій ситуації, коли вони опинились сам-на-сам в обіймах такої страшної недуги. Адже, нести добро і радість потребуючим – основне покликання благодійника.