Домашня опіка для осіб похилого віку Друк

В Україні, як і в багатьох інших розвинутих країнах, в останніх десятиріччях значно зросла частка людей похилого віку. За даними інституту демографії в Україні нараховується 11 млн. людей похилого віку.
БФ «Карітас Івано - Франківськ УГКЦ» з 2002 року спрямовує свою роботу покращення фізіологічного стану здоров’я та якості життя осіб похилого віку. На базі фонду працює медико-соціальний підрозділ «Домашня опіка» для важко хворих, одиноких осіб літнього віку, які через свій фізичний стан чи недуги постійно перебувають вдома.

Метою діяльності є покращення якості життя одиноких, людей похилого віку, які потребують сторонньої допомоги.

Цільовою групою, яка отримує допомогу від БФ “Карітас Івано-Франківськ УГКЦ”, є люди літнього віку, які обмежені в пересуванні, які не можуть самостійно забезпечити придбання медикаментів та медичну допомогу, не можуть готувати їжу, прибирати чи виконувати те, що є необхідним для гідного життя, незважаючи на вік чи хворобу
Шляхом створення центру „Домашньої опіки" буде досягнуто не лише амбулаторної опіки тим, хто її потребує, але буде надано підтримку державним структурам і суттєво зніме навантаження із членів родини та сусідів, без співпраці з якими не можна досягнути достатньої опіки. Особи, що здійснюють догляд, зазвичай це жінки, підлягають значному ризикові і самим захворіти, тому слід проводити їх навчання та зняти з них частину навантаження.
Медико-соціальний центр «Домашня опіка» забезпечує для потребуючих надання широкого спектру послуг, зокрема:

• Організація їхнього дозвілля – спілкування, читання книг, прогулянки;

• Догляд за тілом хворих та немічних – це і ранковий туалет, і купання, і переодягання, і заміна постільної білизни та багато інших гігієнічних послуг;

• Ведення домашнього господарства – покупки в магазині, приготування їжі, годування, миття посуду, прибирання в помешканні, прання та прасування;

• Медичні послуги – вимірювання артеріального тиску, рівня цукру в крові, пульсу, температури тіла подача ліків, постановка компресів, гірчичників, свічок, клізм, обробка ран, пролежнів, масажі та розтирання тіла, лікувальна фізкультура та багато інших послуг по догляду за хворими.

Крім того, на базі «Домашньої опіки» обладнана пральня, куди соціальні працівники звозять брудну білизну і одяг, який , пройшовши етапи прання і прасування, доставляється на дім підопічних у вигляді, готовому для користування.
Центр створює просторову мережу і обладнаний належною медичною апаратурою, що дає змогу видавати на користування потребуючим те обладнання, яке їм необхідне для задоволення їхніх потреб.
Одночасно, поряд з цільовою групою, яку обслуговує медико – соціальний центр “Домашня опіка” живуть люди похилого віку, які мобільні, але перебувають і ізоляції від суспільного життя. Як свідчать експерти, в останні роки спостерігається ускладнення процесів пристосування груп людей, які старіють, до вимог науково – технічного розвитку, зниження потенціалу здоров’я. Все це веде до зміщення соціальної ролі людей похилого віку – в суспільстві старість частіше асоціюють з періодом хвороб, інтелектуальної та фізичної немочі. Формування цих викривлених стереотипів веде до того, що цілі покоління виростають упередженими до старості.
Соціально-психологічне недооцінювання або знецінення людей похилого віку тісно пов’язана з іншими несприятливими для їхнього повноцінного функціонування обставинами, зокрема:
• втрата роботи
• змушений вихід на пенсію
• втрата особистісно – значимих соціальних ролей.
Все це значною мірою обумовлює їхнє незадоволення життям. Проте людина похилого віку не повинна пасивно “чекати смерті” у спальні. Їх накопичений досвід, професійна майстерність може вирішити проблеми адаптації до старіння, якщо людям похилого віку надати можливість активної участі у суспільному життя.
Активне залучення самотніх людей у процеси спілкування, сприяння соціальній взаємодії й підтримки інших осіб похилого віку необхідні для душевного здоров’я людей похилого віку. Реабілітація старості посилює усвідомлення власної суспільної значимості, потреби у визнанні, повагу з боку оточуючих, допомагає зберегти віру у свої сили, що загалом сприяє наповненню життя людей похилого віку змістом та сенсом. Проблема організації вільного часу людей похилого віку та реалізація їх рекреаційно- розвиваючого потенціалу є актуальним напрямом роботи для Карітас Івано-Франківськ.