Франківський Карітас співпрацює з Центром пробації в Івано-Франківській області Друк
Четвер, 17 січня 2019, 11:24

11 червня 2018 року у рамках виконання Порядку розроблення та реалізації пробаційних програм, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.01.2017 року № 24,  підписано два накази за № 1797/5 «Про затвердження пробаційних програм для неповнолітніх суб’єктів пробації» та № 1798/5 «Про затвердження пробаційних програм для повнолітніх суб’єктів пробації».

Роботу з під обліковими суб’єктами пробації, на яких судом покладено обов’язок – проходження пробаційної програми здійснюють працівники пробації, які пройшли спеціальне навчання та отримали відповідні сертифікати.

Так 11.01.2019 року, в рамках реалізації пробаційних програм, начальником Тисменицького РС філії ДУ «Центр пробації» в Івано-Франківській області Наталією Гавриш спільно з  практичним психологом-консультантом БФ «Карітас-Івано-Франківськ» Валерією Худзіцькою та із клієнтом пробації було проведено чергове заняття за пробаційною програмою «Попередження вживання психоактивних речовин».

Метою пробаційної програми є досягнення позитивних змін у поведінці суб’єкта пробації, розвиток та підтримка в учасників/ учасниць навичок ефективного самоконтролю, усвідомлення необхідності стратегій зменшення шкоди від вживання та підвищення вмотивованості до відмови від вживання ПАР.

Однією з першочергових цілей програми «Попередження вживання психоактивних речовин» є навчання учасників розпізнавати ситуації, в яких вони найбільше схильні до вживання ПАР, а також пошук шляхів запобігання подібних ситуацій та розвиток ефективних способів справлятися з різними життєвими ситуаціями, почуттями і поведінкою, пов'язаними з вживанням ПАР.

Програма «Попередження вживання психоактивних речовин» враховує те, що частина осіб, які перебувають у конфлікті з законом, пережили травматичні обставини у минулому, що мали вплив на формування їх стилю подолання, а саме вибір поведінки зловживання ПАР, як метод реагування у тригерних ситуаціях. Відповідно програма містить компонент розвитку здорових методів саморегуляції зі стресовими переживаннями, у тому числі подолання віктимних стратегій з метою формування ефективного реагування на складні життєві обставини та насильницькі дії з боку оточення.

Співпраця діє в рамках проекту "Створення Центру підтримки сім'ї в якості моделі для інтеграції вимушено переміщених осіб і приймаючих громад в Україні". Проект співфінансовано в рамках Програми співпраці у сфері розвитку «Польська допомога» Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

Публікація висловлює виключно думку автора та не може сприйматися, як офіційна позиція Міністерства закордонних справ Республіки Польща.