Карітас організував інформаційну акцію до дня боротьби зі СНІДом Друк
Середа, 05 грудня 2018, 22:19

Щорічно 1 грудня вся наша планета відзначає День боротьби зі СНІДом. В цей день в усіх засобах масової інформації звучать цифри статистики стосовно поширеності ВІЛ-інфекції, темпів зростання епідемії та смертності серед ВІЛ-інфікованих людей. проте більшість слухачів не замислюються над тим, наскільки ця проблема може торкнутися нас, наших дітей, наших рідних та близьких.

Сьогодні існує безліч сприятливих передумов та факторів, які сприяють поширенню ВІЛ-інфекції: ранні статеві контакти серед молоді та недостатній рівень їхніх знань в питаннях профілактики передачі ВІЛ, міграція населення, недостатнє державне забезпечення засобами захисту професійного інфікування серед медиків, дороговартість засобів профілактики передачі ВІЛ, а також дискримінація ВІЛ-інфікованих людей і, як наслідок, – їхнє небажання відкривати свій статус, тощо.

До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом Карітас Івано-Франківськ спільно з департаментом освіти і науки м. Івано-Франківська, організував інформаційно-профілактичну акцію "Обізнаність+відповідальність=мій вибір" спрямовану на підвищення уваги до проблеми епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні. В заході взяли участь близько 60 учнів 10-х класів загальноосвітніх шкіл міста Івано-Франківськ, які проявили активність в інформаційно-пошуковій та творчій роботі.

В групах вони створювали кросворди, тести, інформаційні буклети та соціальну рекламу з тематики ВІЛ/СНІД. Також учні стали учасниками живої бібліотеки "Не судіть за обкладинкою". Розмова із Віл-інфікованою людиною, яка розкрила проблему опираючись на власний життєвий досвід, не залишила байдужим нікого. Колись ми допустились помилки і стали на неправильний шлях – вживали наркотики. Але ці люди такі самі, як усі, вони потребують співчуття і розуміння, бо стигма і дискримінація у суспільстві ВІЛ-інфікованих призводить до того, що хворі замикаються у собі, приховують свою проблему, і, як наслідок, щороку помирає багато наших друзів” – ділиться п.Олександр, представник БО "Захід-шанс".

Також учасникам була представлена міні-фотовиставка під назвою "Чужої проблеми не буває" (світлини і вислови відомих людей, які були хворі на СНІД). Один із кінцевих результатів проведення акції – вироблення учасниками заходу алгоритму безпечної поведінки підлітків та молоді в умовах поширення ВІЛ-інфекції.

Даний захід засвідчив, що кожна людина повинна усвідомити усю небезпеку, яку несе СНІД, і зробити усе можливе, щоб уберегти себе і своїх близьких від цієї страшної інфекції. І пам’ятати, що здоровий спосіб життя, чистота у взаєминах – найкращі методи профілактики СНІДу. Доки ми не зрозуміємо, що це стосується кожного з нас, – боротьба зі СНІДом не дасть відчутних результатів. Це інфекційне захворювання здатне за 10-20 років поставити рід людський під реальну загрозу вимирання. І потрібно зробити все можливе, щоб уберегти себе і своїх близьких від цієї страшної інфекції, бо СНІД може увійти практично в кожен дім, кожну сім’ю.

Захід відбувся в рамках проекту "ВІЛ-інфіковані діти в центрі уваги" за фінансової підтримки Мерії міста Відень (Австрія)