Почувати себе, як вдома: Карітас допомагає переселенцям адаптуватися на Франківщині Друк

Вихідними днями франківський Карітас виїжджає за межі міста, аби зустрітися з переселенцями, які мешкають у різних куточках Франківщини.

У неділю, 12 листопада,соціальні працівники та психологи Карітасу завітали до переселенців, для яких місто Долина стало другою домівкою.

У Долині франківський Карітас приїжджає вже втретє, місце зустрічі незмінне – Народний дім "Просвіта". Люди дуже радо зустрічають працівників Карітасу, адже їх так разом ніхто не збирає. А вони, як виявилося, потребують спілкування та підтримки.

"Завдяки таким зустрічам ми знайомимося з такими ж людьми, як ми, з тими, хто тікав від війни, –  говорить переселенка із Зугресу Тетяна Яремко, – наприклад, я не знала, що у Долині також мешкає дівчина з мого міста. Знаєте, як ми познайомилися? Я спитала, звідки вона, а дівчина мені: "То таке маленьке містечко, назва вам нічого не скаже – Зугрес". А виявилося, що то моє рідне місто".

Дорослі приходять з дітьми і для кожного є своє заняття. Для батьками працівники Карітасу провели тренінг "Менеджмент конфліктних ситуацій", говорили про те, якими бувають конфлікти та як їх долати. Тема конфлікту для переселенців є актуальною. Люди говорять, що й досі існують непорозуміння між ними та місцевим населенням.

Тетяна працює вчителькою початкових класів. Розповідає, приїхала у червні, а вже у вересні мала роботу. Переселенку взяли на декретне місце і деяким колегам це не сподобалося. Жінка каже, що розуміє й місцевих мешканців, адже робота зараз усім потрібна. Зізнається, спочатку відповідала агресивно, однак вже зараз навчилася не звертати увагу на неприємні зауваження.

На тренінгу психолог Карітасу якраз й розповідав, що в конфлікті можуть бути різні стратегії поведінки і кожен сам обирає, як себе поводити в тій чи інші ситуації.

Поки дорослих вчили шукати креативні способи виходу із конфліктних ситуацій, для дітей провели майстер-класи – старші робили вітальні осінні листівки, а менші – розмальовували гіпсових ангелят та котиків.

Катерина Тусик, директор Народного дому "Просвіта", радіє, що у Долині проводяться подібні заходи.

"Просвіта – це одна з найдавніших організацій, яка об’єднувала людей, – говорить Катерина Тусик, – і нам хочеться, щоб люди, які були змушені залишити свої домівки, почували себе тут, як вдома".

Захід відбувся у рамках проекту "Об'єднуючи людей заради миру" за підтримки Карітас Німеччини та Федерального міністерства справ Німеччини.