Електромобіль для онучки або як переселенка розважає дітей на Франківщині Друк

Вікторія Діброва – переселенка. Зараз живе у Городенці Івано-Франківської області. Тут започаткувала власну справу, а за допомогою Міжнародної організації з міграції та Карітасу, виграла грант по самозайнятості та розширила свій бізнес. Батути, електромобілі, велокари – тепер у містечку з'явилася забава для дітей.

Вікторія Діброва приїхала з міста Сніжного, що на Донеччині. Сама ж жінка родом з Городенки, але залишила рідне містечко ще у 16 років. Поїхала навчатися в Одесу, а далі – по направленню на роботу у Сніжне. Там народилися діти, внуки, та от волею долі через стільки років знову опинилася на малій Батьківщині. А точніше, була змушена сюди їхати – рятувала своє життя.

Серпень 2014 року. Сніжне обстрілюють з усіх боків, з телеекранів речник АТО Лисенко повідомляє, що зробили "зелений коридор" та просять місцеве населення залишити місто хоча б на два тижні. Але родина Дібрових у Сніжне вже не повернулася. Пані Вікторія, її чоловік, син, невістка та онучка – усі лишилися на Франківщині.

"У нас там були достойні зарплати, ми з чоловіком працювали на заводі, син – лікарем, – розповідає пані Вікторія, – але як все те почалося, мене розрахували і навіть не виплатили заборгованість по зарплаті, а син до сих пір судиться – така ж ситуація".

Грошей не вистачало, треба було якось рятуватись. Бізнес-ідея прийшла в голову сину пані Вікторії, коли гуляв з донькою по місту. Чоловік піймав себе на думці, що дитині тут нема де й погратися. Був один дитячий майданчик, зроблений місцевим депутатом, та того навіть для Городенки було замало. Тож вирішили зробити щось для дітей.

"В моєї онучки Аліси була машинка на пульті управління, ми їй подарували на день народження, – розповідає жінка,  – вона тоді ще боялась на ній їздити, тому ми, так би мовити, позичили машинку для започаткування бізнесу".

Далі трохи позичили грошей у друзів, не обійшлося й без кредиту у банку,  і купили ще два електромобіля та два батути. Так в центрі Городенки з’явилися атракціони для дітей.

А потім почули про проект з самозайнятості, що реалізовував Карітас спільно з Міжнародною організацією з міграції. І Вікторія Діброва вхопилася за цю ідею, як за рятівну соломинку. Приїхала у Франківськ, написала заяву, далі – дводенний тренінг з написання бізнес-плану. І згодом жінка вже у числі тих, хто виграв грант для розвитку власної справи.

"Раніше я не вірила в подібні проекти, я вважала, що не можна просто так отримати гроші, – зізнається пані Вікторія. – А тут у нас не було іншого виходу і цей грант нам дуже допоміг".

Міжнародна організація з міграції в рамках проекту придбала ще один електромобіль, більш сучасніший, великий веломобіль та батут.

"Раніше ми працювали з першої години дня і до восьмої вечора, а зараз вже з восьмої ранку, – каже Вікторія Діброва, – дітей стало більше. Бо раніше з нашим обладнанням ми могли катати дітей до десяти років, а тепер, за допомогою гранту, можемо надавати послуги для старших дітей і навіть для дорослих".

Каже, місцеві дуже вдячні за забави для дітей. Є діти, які кожного дня приходять, інші – на свята. Для постійний клієнтів у пані Вікторії є бонуси – безкоштовний батут.

Робота непроста, бо залежить від погоди, каже переселенка. Як дощ, то вже вимушений вихідний. Діти її люблять, приходять з квітами. І це найприємніше у щоденній праці, зізнається жінка.

"З роками мене все більше тягнуло назад до рідних місць, – каже пані Вікторія, – і тепер я знову тут, у себе на Батьківщині дарую радість дітям".