Карітас об’єднує місцевих активістів, переселенців та учасників АТО Друк

У середу, 7 червня, Івано-Франківський Карітас організував зустріч представників місцевих громадських організацій, ВПО та учасників АТО.

У дружній атмосфері, познайомившись один з одним, учасники зустрічі обговорювали потреби та проблеми.

"Таке враження, що держава не бачить наших проблем, або ж не хоче бачити, – каже голова громадської організації "Всеукраїнське об'єднання "Українці Донбасу і Криму" Лариса Пантелюк, – якщо учасники АТО певним чином ще можуть повпливати на державні органи, їх бояться, то переселенців ніхто не боїться. Складається враження, що ми нікому непотрібні, наче чужі в своїй державі. Тому люди повертаються у те пекло, бо неспроможні оплачувати орендовані квартири".

Зійшлися на тому, що існують проблеми, які об'єднують і місцевих мешканців, і переселенців, і учасників АТО. Наприклад, влаштування дітей у дитячий садок, відсутність власного житла та організація зайнятості. Більшість проблем могли б бути вирішеними, якщо б люди були б достатньо інформовані, як шукати ресурси – інформаційні, фінансові, матеріальні.

Значною проблемою є відсутність кваліфікованих спеціалістів, військових психологів та спеціалістів по роботі з дітьми. Адже військові, що повертаються із зони АТО, часто стикаються з неприйняттям їх суспільством, звідси – проблеми з психікою та конфлікти у родині.

"В Україні офіційно є 300 тисяч учасників бойових дій, – каже керівник центру для учасників АТО та їх сімей "Бандерівський Схрон" Ігор Чернецький, – і фактично з кожним другим-третім потрібно працювати і працювати дуже серйозно, так само і з дітьми учасників АТО. Є ентузіасти своєї справи, але немає навчених людей".

Проблема психологічної підтримки стосується і переселенців.

Представники усіх громадських організацій зійшлися на думці, що треба працювати не з окремими соціальними групами, а загалом з суспільством, донести до людей, що в Україні – війна, проблеми є і їх потрібно вирішувати. Учасники фокус-групи домовилися про наступну зустріч для обговорення спільних подальших заходів.

"Сподіваємося, що наші зусилля дозволять представникам різних груп знаходити шляхи вирішення проблем завдяки спільним заходам Карітасу з партнерськими ГО", – підсумувала виконавчий директор Івано-Франківського Карітасу Наталя Козакевич.

Захід відбувся у рамках проекту "Об'єднуючи людей заради розбудови миру: від зцілення до кооперації".