Незалежний експерт вивчала досвід роботи Івано-Франківського Карітасу та представників місцевої влади у протидії торгівлі людьми Друк

У вівторок, 30 травня, Івано-Франківський Карітас відвідала незалежний зовнішній консультант Карен Бар для проведення  оцінки діяльності проекту з протидії торгівлі людьми. Моніторинговий  візит в Україну організував Карітас Франції, який з 2004 року підтримує проекти Карітасу України  з протидії торгівлі людьми.

Незалежний експерт познайомилася з роботою Карітасу, а також  поспілкувалася  з  особами, відповідальними за реалізацію державної політики з протидії торгівлі людьми в регіоні. Робоча зустріч  відбулась на базі  департаменту соціальної політика Івано-Франківської ОДА. Під час  неї  експерт  спілкувалась з представниками департаменту соціальної  політики -  начальником відділу Галиною Стельмах та головним спеціалістом Надією Савчук,  директором обласного центру соціальних служб сім’ї, дітей та молоді Ростиславом Микитюком, та з керівником відділу по боротьбі з торгівлею людьми  Головного управління Національної поліції в області Юрієм Довганом.

Результатом тісної співпраці державних структур та Карітасу є просвітницькі акції по запобіганню торгівлі людьми, семінари, круглі столи у м. Івано-Франківську та у регіоні. Однак проблема й надалі існує.

«Причиною випадків торгівлі людьми є низька правова обізнаність людей, цього не навчають у школах, - каже виконавчий директор Карітас-Івано-Франківськ Наталія Козакевич, - для людей цілком нормально перетинати кордон за підробленими документами, працювати Україні та за кордоном без оформлення трудового договору. Люди  дуже довірливі і, іноді знаючи лише номер телефону та ім’я вербувальника чи перевізника, вони довіряють їм  по суті  своє життя».

Як повідомили  представники департаменту соціальної політики, з 2012 року статус постраждалого від торгівлі людьми отримало 13 осіб.  І в тому також левова заслуга  працівників Карітасу, адже більшість із них спочатку отримувала допомогу в Карітасі, а потім була перенаправлена до особи, відповідальної  за встановлення статусу постраждалого.  Така тенденція говорить про те, що довіра до церкви, Карітасу є набагато вищою, аніж до влади, у цьому зізнаються самі держслужбовці.

Карітас також продовжує роботу Консультативного центру соціальної допомоги жертвам торгівлі людьми у м. Івано-Франківську, де люди можуть отримати анонімні безкоштовні консультації з питань безпеки та легального навчання та працевлаштування за кордоном, а також можуть розраховувати на психологічну, юридичну, медичну допомогу.

Карен Бар високо оцінила діяльність Івано-Франківського Карітасу у протидії торгівлі людьми та порадила поділитися набутим досвідом з іншими Карітасами, які  працюють в    сфері протидії торгівлі людьми у мережі Карітас  України.