Карітас здійснює заходи для успішного працевлаштування випускників ПТНЗ з вразливих категорій Друк

Випускники професійних ліцеїв, училищ та коледжів м. Івано-Франківська 21 лютого 2017 року зібралися в конференц-залі готелю  "Станіславів" на тренінг з активного пошуку роботи. В співпраці з Департаментом освіти, науки і молодіжної політики ОДА та міським центром зайнятості Карітас залучив до заходу випускників ПНТЗ м. Івано-Франківська, які потребують допомоги та підтримки у працевлаштуванні. Незважаючи на складні життєві обставини, які склались у їхньому житті, тренер та працівники Карітасу намагались їх налаштувати та зарядити оптимізмом, адже професії, які вони здобувають – затребувані сьогодні на ринку праці.

Як зазначив директор Карітасу о. мітрат Володимир Чорній, відкриваючи тренінг, "Церква і Карітас покликані допомогти такій молоді. А молоді люди мають скористатись шансом такої допомоги". Тема тренінгу була надзвичайно актуальною, оскільки аналіз вхідних анкет показав, що більшість випускників можуть назвати 1-2 джерела пошуку роботи на питання "Де шукати роботу?", а п’ятеро молодих людей не знали з чого починати пошуки. Більшість з них хоче влаштуватися на роботу по спеціальності або знайти якусь іншу високооплачувану роботу, проте близько 57% не знали як готувати резюме, рекомендаційні і супровідні листи, не володіли інформацією про передумови, які роблять проходження співбесіди з роботодавцем успішними.

Тренінг з техніки пошуку роботи та побудови професійної кар’єри "Майбутнє починається сьогодні" проводила досвідчений тренер п. Ірина Харко. Програма тренінгу передбачала ознайомлення учасників заходу з особливостями сучасного ринку праці, законами кар’єрного росту. За допомогою практичних вправ випускники оволоділи ефективними прийомами пошуку роботи, технологією написання резюме та супровідного листа, а також отримали знання, необхідні для ефективної підготовки до співбесіди з роботодавцем, відпрацювали навички побудови своєї стратегії пошуку роботи. Таким чином навчались долати перешкоди на шляху досягнення власних цілей. Інтерактивні вправи, групові дискусії, підготовка презентацій стимулювали критичне і творче мислення учасників, стали стимулом до свідомої стратегії пошуку роботи та самопрезентації. Варто зазначити, після аналізу вихідних анкет по завершенню тренінгу, що випускники в більшості перераховували три і більше джерела пошуку роботи, знали, що таке супровідний і рекомендаційний лист, вимоги до резюме і співбесіди з роботодавцем.

Перед участю в тренінгу з кожним учасником попередньо відбулися зустрічі, під час яких консультант Карітасу знайомився з випускниками, визначав їхні потреби, проводив самооцінку професійних навичок, виявляв сильні і слабкі сторони, а також та запити допомоги в працевлаштуванні. Як правило, багато з них не знають самої технології пошуку роботи, відчувають брак комунікативних навичок, впевненості в своїх силах.

Учасниця заходу Пологейко Ізабела поділилася враженнями: "На сьогоднішньому тренінгу я взяла для себе багато чого нового на майбутнє. Дуже вдячна за можливість бути тут присутньою, бо коли прийде мій час влаштовуватися, знання з тренінгу мені допоможуть. Це ще один крок до мого успішного працевлаштування".

На закінчення заходу учні отримали сертифікат учасника тренінгу, який вручали представники Карітасу та департаменту освіти, науки і молодіжної політики ОДА.

Захід відбувся в рамках проекту "Шанси для освіти і праці для молоді" за фінансової підтримки департаменту соціального захисту мерії міста Відень (Австрія).