Від влади до громади: комплексний підхід до формування ефективної державної політики з протидії торгівлі людьми в Івано-Франківській області Друк

В сучасних економічних умовах проблема торгівлі людьми є особливо гострою. Івано-Франківським Карітасом в 2016 році виявлено 10 жителів області, які постраждали від торгівлі людьми. Троє з них звернулися до обласного департаменту соціальної політики для отримання статусу особи, постраждалої від торгівлі людьми, та отримують комплексну допомогу з боку державних установ.

Представники місцевої влади, громадських організацій, журналістів підвели підсумки з роботи, направленої на покращення ефективності державної політики з протидії торгівлі людьми 22 лютого 2017 року під час круглого столу, який відбувся в департаменті соціальної політики облдержадміністрації. Впродовж останніх місяців, розуміючи важливість інформаційної, профілактичної роботи, направленої на попередження торгівлі людьми та ідентифікації постраждалих, в області була проведена велика робота в ході розробки та затвердження заходів комплексної Програми соціального захисту населення Івано-Франківської області на 2017 – 2021 роки.

Карітас Івано-Франківськ активно долучався до цього процесу, зокрема ініціював включення до Програми заходів та виділення коштів для проведення інформаційних кампаній, навчальних тренінгів, семінарів, видавництва методичних посібників, друку інформаційних матеріалів, тощо. На засіданні круглого столу представники Івано-Франківського Карітасу здійснили презентацію стратегії проведення інформаційної кампанії для жителів області віком 16-35 років. Спільними зусиллями впродовж року заплановано здійснювати цілеспрямований інформаційний вплив на громадську думку з метою формування безпечної поведінки серед представників груп ризику та інформування про можливості отримання допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми.

Паралельно, під егідою заступника голови облдержадміністрації п. Ігоря Пасічника, Карітасом проведена інформаційна та консультаційна робота з головами та представниками структур 4 об’єднаних територіальних громад щодо визначення пріоритетності питання з протидії торгівлі людьми та надання допомоги постраждалим від торгівлі людьми на етапі формування місцевої державної політики. Під час круглих столів, робочих зустрічей було обговорено доцільність створення Міжвідомчої ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильстві в сім’ї та протидії торгівлі людьми. З сільськими радами Білоберізької, Верхнянської та Печеніжинської об’єднаних територіальних громад укладені меморандуми про співпрацю та погоджені Плани спільних заходів з Карітасом на 2017р.

Захід відбувся в рамках проекту "Зміцнення громадського контролю щодо формування та реалізації державної політики у сфері протидії торгівлі людьми в Івано - Франківській області".