Івано-Франківський Карітас акцентує увагу суспільства на соціальну інтеграцію людей з особливими потребами Друк

Сьогодні в Івано-Франківську відбулось засідання круглого столу за участю представників департаменту соціальної політики, департаменту охорони здоров’я, обласних центрів зайнятості та соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, співробітників спеціалізованих навчальних закладів та Карітасу. До участі також долучились батьки та представники парафіяльних осередків Карітасу та громадських організацій, яким небайдужа доля дітей та молодих людей з інвалідністю.

"Мета нашої зустрічі – об’єднати зусилля державних, церковних, громадських структур для того, щоб допомогти молоді з особливими потребами себе адаптувати, реалізувати, соціалізувати в суспільстві", - наголосив директор Івано-Франківського Карітасу о.Володимир Чорній.

Однією із перших установ, яка почала сприяти соціалізації дітей інвалідів в Івано-Франківську, ставІвано-Франківський навчально-реабілітаційний центр для дітей-інвалідів. "З метою інтеграції наших випускників у суспільстві велику увагу ми приділяємо профорієнтаційній роботі. Ми тісно співпрацюємо з центром зайнятості, університетом "Україна", іншими навчальними закладами, презентацію яких проводять їх студенти, - ділиться в. о директора навчально-реабілітаційного центру Людмила Власенко. – Та є ще чимало проблем, які є перепоною у соціальній адаптації інвалідів у нашому суспільстві і яку потрібно вирішити – наявний у Центрі спеціалізований транспорт вже застарів, інколи не вистачає пального. Для людей з інвалідністю відсутній доступ до усіх закладів, в тому числі навчальних. За кордоном цю проблему вирішили – скрізь є пандуси, отже, потрібно щось робити і у нас".

В Івано-Франківській області Карітас вже 10 років системно займається вирішенням проблем соціалізації дітей та молоді з особливими потребами. Для них в Івано-Франківську на базі Карітасу в с. Крихівці працює Центр дозвілля та соціальної адаптації, а з 2012 року активізувалась робота над створенням груп самодопомоги в 6 районах Івано-Франківської області. В процесі роботи виявилось, що державні структури не охоплюють наданням соціальних послуг усіх дітей та молодих людей з інвалідністю, які потребують послуг денного догляду та соціальної інтеграції та реабілітації. У більшості випадків молоді люди з інвалідністю залишаються зі своїми проблемами наодинці.

Державні структури теж працюють над вирішенням проблем інвалідів. "У сфері соціального захисту населення функціонує ряд установ, які надають реабілітаційні послуги людям з особливими потребами. Зокрема у будинках-інтернатах, центрах соціально реабілітації, соціальні працівники працюють з інвалідами вдома, - розповіла начальник відділу сім’ї та програм соціального розвитку департаменту соціальної політики Івано-Франківської ОДА п.Галина Стельмах. – Але ми плануємо розширити свою роботу і при допомозі Карітасу провести ряд навчальних семінарів, тренінгів для інвалідів, особливо для незрячих".

В обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді вже протягом не одного року працюють над вирішенням проблем працевлаштування інвалідів. "Ми проводимо чимало фестивалів, організовуємо відпочинок для таких дітей та молоді і маємо гарні результати у пошуку обдарованої молоді, тому мусимо дбати і про їх подальшу самореалізацію", - наголошує директор обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді п.Ростислав Микитюк.

Заступник директора Івано-Франківського обласного центру зайнятості п.Тарас Басюга та заступник начальника відділу надання соціальних послуг п. Вікторія Максимів інформували учасників круглого столу про Програму зайнятості населення Івано-Франківської області на період до 2017 року та про роботу Центру зайнятості у сфері працевлаштування людей з інвалідністю.

Засідання круглого столу завершилось погодженням спільної резолюції, яка передбачає активізацію діяльності усіх учасників круглого столу - представників державних структур, освітніх закладів, громадськості для вирішення проблем соціальної адаптації молоді з особливими потребами у суспільстві, співпрацю в організації спільних адвокаційних заходів.