record bg



У п'ятницю, 20 листопада, Карітас Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ зібрав журналістів для виїзного тренінгу "Вимкунути режим автопілота: подбати про себе у вирі подій". Тренінг відбувся у Резиденції Синьогора у с. Гута Богородчанського району Івано-Франківської області. Навчання тривало два дні – 20-21 листопада.

Дводенний тренінг включав у себе як і професійні заняття, так і розвантажувальні майстер-класи. У заході взяли участь теле- та радіожурналісти, редактори та кореспонденти друкованих та інтернет-видань Івано-Франківщини.

Тренінг «Журналісти як посередники у суспільному діалозі. Необхідні знання та навички для професійного висвітлення конфліктів» провела журналістка, редакторка та медіатренерка Тетяна Матичак (м. Київ).

Говорили про роль журналістів у 2020 році, про те, як знизити емоційність новин та що таке дієвий текст.

"Ми зараз переживаємо багато кризових подій одночасно, і пандемія теж до них належить. Тому найоптимальнішим способом висвітлення подій стає конструктивна журналістика. Це соціально-відповідальна журналістика, бо вона надає правдиву інформацію і не фокусується на негативі. А один з видів конструктивної журналістики – журналістика рішень – показує конкретні шляхи рішення проблеми, які можна повторити. Це якраз те, що зараз потрібно людям для того, щоб отримувати об’єктивну інформацію і водночас не захлинутися негативом і почуттям безвиході", – говорить Тетяна Матичак.

Тренерка продемонструвала техніки розслаблення та способи піклування про себе. Адже журналістів часто переслідує втома від співчуття, а це більше ніж вигорання. Тоді журналіст не може позбутися впливу історій, про які пише, повторне переживає травматичні подій і це впливає на якість роботи та самопочуття.

Також для зниження напруги працівниця Карітасу Міла Спас провела майстер-клас "Валяння вовною". Учасники виготовляли новорічні ялинкові іграшки. Ще одним з розвантажувальних майстер-класів був майстер-клас з живопису. Його провів художник Іван Боднарчук.

"У такий напружений час – пандемія коронавірусу, карантинні обмеження, загальна паніку – виїхати у гори, відволіктися та ще й отримати нові, цікаві знання щодо професійної діяльності – це прекрасна можливість, за що дуже вдячна організаторам – працівникам Карітасу. А майстер-класи з валяння вовною та з живопису – такі необхідні та приємні бонуси", – ділиться враженнями редактор програм Радіо "Дзвони" Мар'яна Стринаглюк.

Тренінг відбувся в рамках проекту "Долаючи розломи у громадах від зцілення до співпраці" за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини та Карітасу Німеччини.