record bg



У середу, 4 серпня, франківський Карітас спільно з Департаментом соціальної політики ОДА надали допомогу важкохворим людям. Люди отримали засоби догляду – підгузники для дорослих та одноразові пеленки.

Допомогу отримали мешканці Івано-Франківської області, всього – 23 людини.

На допомогу можуть розраховувати хворі люди, особи з інвалідністю, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, а саме:

-      одинокі та одиноко проживаючі особи похилого віку, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги;

-      інваліди І, ІІ, ІІІ групи, інваліди дитинства;

-      хворі люди з обмеженими фізичними можливостями з числа осіб працездатного віку на період без встановлення їм групи інвалідності, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги;

-      онкохворі люди, які потребують паліативної допомоги;

-      особам похилого віку, у тому числі з когнітивними розладами психіки;

Прийом заявок на допомогу триває до 13 листопада 2020 року.

Критерії відбору отримувачів допомоги такі:

  1. До числа набувачів допомоги зараховуються особи, середньомісячний сукупний дохід сім'ї яких у розрахунку на одну особу набувача становить менше двох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб.
  2. Для підтвердження статусу заявника та зарахування до числа набувачів допомоги необхідно пред’явити документи:

- лист-прохання від парафії за місцем проживання заявника про те, що особа потребує допомоги;

- копію паспорта потребуючого 1,2,11 сторінки;

- копію ідентифікаційного коду заявника;

- довідку про встановлення групи інвалідності або довідку від сімейного лікаря про необхідність в засобах догляду, або виписку з історії хвороби;

- довідку про склад сім’ї заявника;

- довідку про доходи кожного члена сім’ї заявника;

- інші довідки, які підтверджують соціальний статус заявника.

  1. Погодження заяв та відбір набувачів допомоги здійснюється членами комісії з відбору набувачів допомоги, до складу якої організатори заходу делегують по 2 осіб із числа працівників з кожної установи.
  2. Делеговані представники організаторів заходу розглядають надані заявниками пакети документів та приймають рішення про включення заявників до числа набувачів допомоги. Рішення комісії оформляється протоколом, який підписується делегованими учасниками та затверджується директором департаменту соціальної політики та директором БО «БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ».

Після видачі допомоги для родичів хворих працівники Карітасу проведи групову консультацію з основ догляду за важкохворими. Рідні ділилися досвідом лікування пролежнів, деякі обмінялися номерами телефонів, аби надалі допомагати один одному порадами.

Захід проводиться з метою підвищення рівня соціального захисту уразливих категорій населення: інвалідів, людей похилого віку із числа малозабезпечених осіб для надання можливості особам з інвалідністю отримати рівний з іншими громадянами доступ до охорони здоров’я, соціальних послуг.

Допомога здійснюється в рамках обласної комплексної програми соціального захисту населення Івано-Франківської області на 2017 -2021 рр.