record bg



У четвер, 25 червня, відбулась друга зустріч у рамках серії діалогів "Депортація і переселення: як не загубити свою ідентичність?"

В онлайн-зустрічі взяли участь Степан Криницький, голова Івано-Франкіської організації лемків, Левко Мончак, доцент Івано-Франківського національного університету нафти і газу, Тетяна Стадник, голова Луганського обласного товариства "Лемківщина", представники лемків – Юлія Боєчко, Тетяна Демчук та внутрішньо переміщені особи.

Говорили про виклики, перед якими постали учасники операції "Вісла", про те, як люди адаптувалися після депортації у нових умовах, про особливості лемків у характері, звичаях, традиціях та як їм вдавалося зберігати національну ідентичність.

Запис онлайн-зустрічі можна переглянути за посиланням: https://youtu.be/DqA5OSZAe4E

Історична довідка: Ле́мки — етнографічна група українців, що мешкає або походить із Лемківщини (Лемковини), розташованої в карпатських Бескидах на території сучасних Польщі та Словаччини.

Внаслідок обміну населенням між комуністичною Польщею та Радянською Україною, проведеним у 1944-1946 роках 2/3 лемків (близько 95 тисяч осіб) із ПНР було переселено на територію УРСР, а решту (близько 30–40 тис.) під час операції «Вісла» (1947) — на північно-західні землі Польщі. Відтоді значна частина лемків живе в різних регіонах України, а на історичній Лемковині залишилися здебільшого лемки Словаччини та Закарпаття. Багато лемківських сіл на території Польщі залишилися покинутими.

Знаючи історію, ми будуємо своє майбутнє!

Цикл діалогів організовується в рамках проекту "Долаючи розломи у громадах, що постраждали від конфлікту: від зцілення до співпраці" за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини та Карітасу Німеччини.