Розвиток волонтерства Друк

В 2004 році на базі Карітасу завдяки фінансуванню Карітасу Франції розпочав роботу Координаційний Центр розвитку волонтерського руху.

Основним завданням діяльності Центру є вишкіл волонтерів і підготовка їх до практичної роботи в соціальних проектах.

Завдяки діяльності Координаційного центру відбулось згуртування всіх бажаючих допомагати ближньому - молоді, фахівців та спеціалістів, до виконання проектів Карітас та надання кваліфікованої допомоги потребуючим.

На сьогодні у Координаційному центрі розвитку волонтерського руху залучено понад 80 волонтерів. Це молодь віком від 14 – 35 років, які залучаються до роботи у соціальних проектах, що діють на базі БФ «Карітас-Івано-Франківськ УГКЦ», зокрема:

• проект «Домашня опіка» - волонтери відвідують хворих одиноких людей, носять гарячі обіди, допомагають у прибиранні, роблять закупи, виходять на прогулянки та просто спілкуються;
  • проект «Гурток англійської мови» - волонтери-студенти Прикарпатського Університету проводять курси іноземної мови для дітей-сиріт, напівсиріт та малозабезпечених.;
  • Дитячий центр – проведення гуртків, допомога у виконанні домашнього завдання, організація пізнавальних екскурсій та літніх таборів;
  • Проведення благодійних акцій – «Сирітський портфелик», «День людей похилого віку», «Молодь Івано-Франківська за майбутнє без СНІДу», «Святий Миколай іде до сиріт», «Різдвяна свічка».

Користь від співпраці з волонтерами є надзвичайно велика, проте ця діяльність не може бути спонтанною, і вона вимагає попередньої підготовки та системного підходу. Кожна людина має певні таланти, здібності, і для організації, яка використовує у своїй діяльності волонтерів, є дуже важливим вчасно відкрити їх та створити можливості для самореалізації. Карітас вбачає за доцільне виховувати гідну зміну з числа активної молоді, яка в майбутньому прийде на допомогу соціальним працівникам Карітасу та сама буде впроваджувати інноваційні підходи вирішення соціальних проблем потребуючих.