Робота з дітьми трудових мігрантів Друк

Соціальна робота з дітьми трудових мігранітв

У сучасній Україні бездоглядні діти стали значною соціальною проблемою. Протягом останніх десяти років, коли країна зіткнулась із стрімкою економічною кризою та зміною цінностей, кількість бездоглядних та занедбаних дітей та молоді значно збільшилось. Одна із головних причин дитячої бездоглядності є міграції українських громадян у західноєвропейські країни у пошуках працевлаштування. У таких випадках, коли один або обоє батьків виїхали закордон, діти залишаються під опікою інших родичів, сусідів або опікунів, а в короткий час опиняються на вулиці. Дуже часто опіка престарілих бабів та дідів, сусідів або знайомих не є достатня. Батьки, які мали б мати вплив на дітей, відсутні, а їхні діти не є досить свідомі, щоб належно вчитися та працювати. Діти не відчувають контролю, пропускають навчання у школі, стають постійними клієнтами комп’ютерних клубів, нічних клубів, починають палити та вживати наркотичні засоби, алкоголь, підпадають під вплив вуличних банд, торговців наркотиками. Проблема наркотиків є важлива, оскільки деякі діти мають у своєму розпорядженні гроші, які їм надсилають батьки з-за кордону.

В той самий час є такі випадки, коли батьки зникають за кордоном і діти опиняються без жодних засобів до існування, більше того, вони навіть не мають офіційного статусу сироти або напівсироти. В будь якому випадку діти та молодь поступово відмежовуються від суспільства, вони не бачать перспектив для себе та не мають мотивації застосувати зусилля для того, щоб стати повноцінними членами суспільства. Будучи довший час без батьківської опіки діти та молодь мають недостатньо відповідної компетенції, щоб закінчити навчання та працювати по якійсь спеціальності у майбутньому.

Мета: підтримати соціальну реінтеграцію та покращити соціальну безпеку дітей, чиї батьки робочі мігранти.

Завдання:

- Заохочення дітей до пошуку їхніх життєвих перспектив, розвиток необхідних позитивних якостей (старанність, терпеливість, цілеспрямованість, впевненість у собі, толерантність) та деяких трудових навичок. Це допоможе їм жити самостійно, вчитись у школі, профорієтованих навчальних закладах, працювати та заробляти самостійно на своє життя.

- Забезпечення можливості персонального розвитку та навчання деяких дітей, що вестиме до соціальної реінтеграції дітей.

- Допомога у поверненні дітей до нормального способу життя за допомогою різноманітних послуг реабілітаційних центрів;

- Лобіювання інтересів дітей у складних життєвих умовах;

- Налагодження ефективних робочих взаємовідносин зі школами та іншими державними інституціями для дітей та молоді

- Сприяння тому, щоб громадянське суспільство стало більш обізнане у потребах вразливих груп суспільства.

Через пропозицію цікавого та корисного дозвілля та спільних заходів, через педагогічні та психологічні методики праці з групами та окремими клієнтами, ми маємо на меті навчати дітей та молодь бути більш відповідальними за своє життя, здоров’я, освіту, майбутнє. Ми очікуємо, що діти будуть розвивати необхідні соціальні компетенції та якості такі як старанність, працьовитість, цілеспрямованість, толерантність, відповідальність за власні вчинки.