Соціальна реабілітація неповносправної молоді Друк

Центр дозвілля та соціальної реабілітації для неповносправної молоді

Постійно перебуваючи вдома, люди з особливими потребами, стають важкою ношею для родичів та близьких. Одночасно вони самі потерпають від такого перебування в замкнутому середовищі. Частина людей з особливими потребами, які перестали за віком відвідувати заклади освіти, в домашніх умовах дуже скоро деградують і втрачають навіть ті мізерні навики які вони здобули у спецшколах. Для покращення їхніх навичок потрібно постійна підтримка спеціалістів.

Люди з розумовою відсталістю, вийшовши зі шкільного віку, багато в чому й далі потребують постійної опіки. Це дорослі люди, їм потрібна зайнятість, робота, спілкування з іншими людьми, відчуття потрібності, які можна задовольнити лише працевлаштувавши їх чи зайнявши іншою діяльністю. На даний момент держава пропонує лише один варіант – поміщення в інтернатний заклад, як правило – старечий будинок для "психохроніків". Цим самим ніби визнається, що життя людини на цьому закінчилося. Програми в цих закладах часто взагалі не передбачають жодної діяльності. Та й якщо особа попередньо утримувалась в іншому інтернатному закладі, вона, природно, й не мала змоги навчитись якогось заняття чи тим більше професії.

Для надання сенсу життя дорослій людині, треба, щоб ще в дитинстві були закладені певні гігієнічні, побутові, допрофесійні, трудові навички, навички безпеки, а також рекреаційні вміння, звички до спорту та розваг, вміння та потреба продуктивно спілкуватись, будувати стосунки, певна відповідальність, цікавість до життя, тощо. Якщо котрогось із цих компонентів бракує, слід далі розвивати їх у вже дорослих людей.

Ще інший спосіб – організація спеціальних майстерень та денних програм, де дорослі , які потребують значного догляду, беруть участь у діяльності разом з іншими розумово відсталими людьми під наглядом та з допомогою асистентів, соціальних працівників, майстрів зі спеціальною освітою, менеджерів. Важливим елементом цієї діяльності може і повинна бути художня, народна та прикладна творчість.

Такі програми повинні мати супутню систему підтримуючих терапевтичних і реабілітаційних послуг, медичної і психологічної допомоги. Крім трудової діяльності, цим особам слід допомагати організовувати свята, відвідування об’єктів соціальної інфраструктури, концерти, екскурсії, виїзди на природу, табори. Особливим елементом є рекреаційний спорт, активний відпочинок та зокрема, спеціальні олімпійські ігри.

Цивілізоване суспільство зобовязане дбати про проблеми людей з обмеженнями, створювати умови за яких люди, які мають особливість можуть почувати себе повноцінними членами цього суспільства.

Мета: Допомога молодим людям з розумовою неповносправністю скерована на подолання важкого недугу, допомога у набутті навиків для соціальної адаптації у суспільстві шляхом створення умов для професійного навчання та створення професійних майстерень.

Завдання проекту

• поширення інформації про можливості залучення дітей, молоді з вадами фізичною та розумового розвитку до реабілітаційних, навчальних програм, трудової діяльності, отримання соціальних послуг і т.п
  • сприяти асистованому працевлаштуванню та створенню робочих місць для розумово неповносправної молоді шляхом налагодження роботи професійної майстерні на базі БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» для людей з психічними розладами, до яких віднесено розумову відсталість, якщо такі люди є достатньо самостійними;
  • проведення виставки робіт, виконаних руками неповносправної молоді та волонтерів, організація аукціонів;
  • сприяти оволодінню професією розумово неповносправної молоді;
  • заохочувати створення модельних рекреаційних програм, проведення таборів, екскурсій, фестивалів;
  • організувати та проводити розважально-пізнавальних акції з метою інтеграції неповноправних дітей у коло своїх однолітків;
  • організація проведення інформаційної роботи (семінарів-тренінгів. презентацій) серед студентської молоді з метою подолання стереотипного мислення щодо неповноправних осіб та залучення їх до волонтерської роботи з людьми з особливими погребами;
  • створення позитивного іміджу неповноправних осіб шляхом залучення засобів масової інформації до висвітлення даної проблематики (проведення серії радіо-передач, видання інформаційної брошури і .тп.).

Соціально - психологічна реабілітація розумово –неповносправної молоді в БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ»проводиться за напрямами:

РЕАБІЛІТАЦІЙНА ПРОГРАМА.

Ця програма включає:

• фізичну реабілітацію,
  • заняттєву терапію, рекреаційні ігри,
  • розвиток вмінь, необхідних у щоденному житті (приготування їжі, прибирання, прання та прасування, планування робочого дня, організація закупок продуктів додому)

Фахівці працюють з дітьми над розвитком рухових функцій, дрібною моторикою, координацією, навчають дітей користуватися візком, ходулями, паличками. Значна увага приділяється.

ВІДДІЛЕННЯ РОЗВИТКУ

Команда фахівців здійснює діагностику розвитку дитини, ранню реабілітацію, інформаційну підтримку та психологічну допомогу родині.

МАЙСТЕРНІ КЛУБУ АКТИВНОЇ МОЛОДІ забезпечують соціалізацію неповносправних молодих людей: в групі однолітків вони займаються мистецькою діяльністю та виготовленням різноманітної продукції.

На базі БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» планується організувати 4 професійні майстерні, зокрема:

• Майстерня по виготовленню виробів з лози та соломки, очерету;
  • Майстерні по виготовленню виробів з паперу ( відкритки, ялинкові прикраси, подарункові упаковки, конверти
  • Майстерня по виготовленню  виробів з ниток ( в’язання, вишивка, гачкування, макраме)
  • Майстерні по виготовленню жіночих прикрас.
  • Компютерний клас – для опанування навиків оператора комп’ютерного набору